Άνοιξη παντού πάνω σ’ ένα Κίτρινο Πατίνι

Άνοιξη παντού πάνω σ' ένα Κίτρινο Πατίνι

Άνοιξη παντού πάνω σ’ ένα Κίτρινο Πατίνι

Θα θέλαμε να μοιραστείτε με τους αναγνώστες μας τρεις λέξεις που αγαπάτε πολύ! Λέξεις που θα θέλατε να ακούγονται κάθε μέρα από μικρούς και μεγάλους.

Λουλούδια, συντροφιά, όνειρα!

Όταν ήσασταν μικρή φανταζόσασταν ποτέ πως κάποτε θα γράφατε για παιδιά;

Όταν ήμουν μικρή.. όχι δε το φανταζόμουν! Δεν είχα την τύχη να έχω τα δικά μου παιδικά βιβλία. Είχα όμως την τύχη να ζω στη φύση και ν’ απολαμβάνω την ελευθερία και τις ομορφιές της.

Ποιο είναι το ποιο αγαπημένο σας παιδικό βιβλίο τότε και ποιο τώρα;

“Με οικογένεια” και “Χωρίς οικογένεια” του Έκτορ Μαλό. Ήταν τα πρώτα βιβλία που διάβασα και αγάπησα όταν κάποτε βρέθηκαν στα χέρια μου στην παιδική μου ηλικία. Στη συνέχεια, λόγω των σπουδών και της δουλειάς μου διάβασα και διαβάζω πολλά παιδικά βιβλία. Δύσκολο να επιλέξω ένα-δυό γιατί πραγματικά κυκλοφορούν πολλά αξιόλογα βιβλία και καθώς διαβάζω αρκετά από τις νέες εκδόσεις η λίστα με τα αγαπημένα μου μεγαλώνει συνεχώς!

Τι μηνύματα θέλετε να μεταδώσετε μέσα από τα βιβλία σας, αλλά και την καθημερινή επαφή σας με τα παιδιά;

Να ονειρεύονται, να φαντάζονται και να προσπαθούν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Οι δυσκολίες, οι αντιξοότητες και οι απογοητεύσεις θα υπάρχουν σε ό,τι και αν προσπαθούμε αλλά εμείς συνεχίζουμε. Κι έτσι πάμε παραπέρα, παίρνουμε δύναμη, γινόμαστε πιο πλούσιοι σε εμπειρίες και συναισθήματα.

Ποια είναι η αγαπημένη σας εποχή του χρόνου;

Θα απαντήσω με το λαϊκό παραμύθι της κυρά Καλής για τους 12 μήνες “όλοι οι μήνες είναι καλοί κι ευλογημένοι”. Έτσι και οι εποχές, όλες έχουν τις χάρες τους! Αν όμως ήμουν αναγκασμένη να διαλέξω μία ε… ναι, θα ήταν η άνοιξη με δώρα φορτωμένη!

Πιστεύετε ότι η άνοιξη φωλιάζει όλες τις ημέρες του χρόνου στις καρδιές μας;

Μπορεί και πρέπει να φωλιάζει.

Είναι αυτή που μας φέρνει την αισιοδοξία, την αναγέννηση, την προσμονή για μια νέα αρχή, να γεννηθούν όλα ξανά και να λάμψουν στο φως του ήλιου!

Με αφορμή το τελευταίο σας βιβλίο «Άνοιξη Παντού» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίτρινο Πατίνι θα θέλατε να μας αποκαλύψετε τη δική σας άνοιξη;

Η δική μου άνοιξη περιλαμβάνει τα παιδιά, τα βιβλία και τη φύση! Είναι τα παιδιά που μας δίνουν μια απίστευτη ενέργεια και ελπίδα για το μέλλον. Τα βιβλία που μας βοηθάνε να ταξιδέψουμε και να συναντήσουμε άλλους κόσμους, άλλες ιδέες και είναι και η φύση που απολαμβάνουμε τις τόσες ομορφιές της.

Το συγκεκριμένο βιβλίο στηρίζει τους σκοπούς της ΑΝΙΜΑ. Θα θέλατε να μας μιλήσετε γι’ αυτή σας την πρωτοβουλία;

Ο ερχομός της άνοιξης μας φέρνει και τα ταξιδιάρικα πουλιά.

Το ταξίδι τους μακρινό και συχνά με εμπόδια. Η ΑΝΙΜΑ περιθάλπει και φροντίζει τα άγρια ζώα, νοιάζεται για το φυσικό περιβάλλον.

Από την άλλη μεριά το βιβλίο ξεχειλίζει με χρώματα κι αρώματα της άνοιξης. Οπότε η ιδέα το βιβλίο να στηρίζει το έργο της ΑΝΙΜΑ καθώς τα παιδιά μαθαίνουν για τη φύση, για τα ζώα και τα φυτά είναι μια σημαντική συμπόρευση. Γνωρίζουν, ευαισθητοποιούνται και προσφέρουν στην οργάνωση που νοιάζεται για το περιβάλλον, για τη ζωή!

Τι χρώμα έχει για σας η παιδική ψυχή;

Χρώματα φωτεινά και λαμπερά. Όχι έντονα, απαλά και σε πολλές πολλές αποχρώσεις. Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και η ψυχή του είναι ένας άγνωστος κόσμος.

Φαντάζομαι την ψυχή του σαν την άνοιξη… γεμάτη χρώματα κι αρώματα. Και παντού μικρά και μεγάλα ουράνια τόξα σαν γέφυρες, σαν φωτεινά μονοπάτια που το περιμένουν για εξερεύνηση, για ταξίδι!

Πώς γεννιέται μια ιστορία μέσα σας; Είναι οι ήρωες που σας καθοδηγούν όταν γράφετε;

Δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο. Κάποιες φορές νιώθω ότι υπάρχουν ιδέες και ήρωες που είναι μέσα μου κρυμμένοι και περιμένουν κάτι τυχαίο όπως μια εικόνα, μια φράση, ένα γεγονός για να ενεργοποιηθούν. Βιώματα δικά μου, ιστορίες από λαϊκά παραμύθια, συζητήσεις με παιδιά, μια εντυπωσιακή εικονογράφηση μπορούν να δώσουν την έμπνευση και την ώθηση για να ξεδιπλωθεί μια ιστορία.

Υπάρχει κάποια συνταγή ή ευχή που θα θέλατε να μοιραστείτε με τους αναγνώστες μας;

Όχι συνταγή, γιατί τότε θα χάσουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις δικές τους ξεχωριστές εμπειρίες. Ευχή ναι… να αφιερώνουν χρόνο με τα παιδιά, με τα βιβλία, με τη φύση.

Η αλληλεπίδραση με τα παιδιά σε μια βιβλιοθήκη, σ’ ένα βιβλιοπωλείο είναι πολιτισμός. Τα συναισθήματα και οι αναμνήσεις τους από αυτούς τους χώρους θα είναι πολύτιμα εφόδια στη ζωή τους. Και η δημιουργία μιας παιδικής βιβλιοθήκης σε κάθε σπίτι είναι σημαντική υπόθεση.

Μια παρακαταθήκη από αξιόλογα παιδικά βιβλία που θα τα έχουν μαζί τους και θα μπορούν να ανατρέχουν σε αυτά όποτε το έχουν ανάγκη! Είναι κάτι που έλειψε από τα δικά μου παιδικά χρόνια αλλά φρόντισα να το αναπληρώσω διαβάζοντας, αγοράζοντας και γράφοντας παιδικά βιβλία.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:
Η Δέσποινα Τζιάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα ορεινό χωριό του νομού Χανίων. Σπούδασε Παιδαγωγικά στο Τμήμα Νηπιαγωγών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και μετεκπαιδεύτηκε στο Διδασκαλείο Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα τελευταία 22 χρόνια υπηρετεί ως νηπιαγωγός σε δημόσια νηπιαγωγεία των Χανίων.

Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει με επιτυχία πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και φιλαναγνωσίας. Έχει λάβει μέρος σε διαγωνισμούς παιδικής λογοτεχνίας, έχοντας αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις. Έργα της έχουν εκδοθεί σε συλλογικούς τόμους («Τα παραμύθια του Οσελότου», Ι, ΙΙ, ΙΙΙ) και σε εκπαιδευτικά βιβλία. Από τις εκδόσεις Ραδάμανθυς κυκλοφορούν τα βιβλία της «Το λεμονόσπιτο» (2018) και «Μια ομπρέλα δώρο» (2020). Πηγές έμπνευσης για τις ιστορίες της αποτελούν τα λαϊκά παραμύθια, η φύση, τα προσωπικά της βιώματα και η καθημερινή αλληλεπίδραση με τα μικρά παιδιά.

Άνοιξη παντού πάνω σ’ ένα Κίτρινο Πατίνι

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *