Η Μαχόμενη Ηλιούπολη του Πέτρου Μανιάτη

Η Μαχόμενη Ηλιούπολη του Πέτρου Μανιάτη

Η Μαχόμενη Ηλιούπολη του Πέτρου Μανιάτη

Τον Πέτρο Μανιάτη επικεφαλής της ΜΑΧ.Η τον γνώρισα σε ένα “chic” εστιατόριο της Ηλιούπολης. Ήμασταν σε διαφορετικές παρέες αλλά μας ένωσε ένα Τσάμικο, που τραγουδήσαμε μαζί με συνοδεία κιθάρας. Σε ένα τόσο όμορφο περιβάλλον μόνο ένα Τσάμικο θα μπορούσαμε να τραγουδήσουμε, του Γκάτσου σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι.

-Πέτρο με ποια  λογική πρέπει ψηφίσουν οι δημότες της Ηλιούπολης στις δημοτικές εκλογές την Κυριακή 8 Οκτωβρίου;

Ελάχιστες μέρες έμειναν για την διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023.
Αυτές οι εκλογές πραγματοποιούνται λίγο καιρό μετά τις μεγάλες καταστροφές των πυρκαγιών σε Ρόδο και Έβρο και των πλημμυρών στην Θεσσαλία.

Κανένας και καμία δεν μπορεί και δεν πρέπει να κλείσει τα ματιά σε αυτά τα γεγονότα, συνέχεια του εγκλήματος στα Τέμπη.

Κι αυτό γιατί φανερώνουν χωρίς ίχνος ντροπής το πώς δήμοι-περιφέρειες-κυβερνήσεις αντιλαμβάνονται όλους κ όλες εμάς.

ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ, δεν έχουν αξία γι’ αυτούς. Αυτοί μετράνε μόνο κέρδη και ζημιές!

Η αντίληψη αυτή δεν είναι καθόλου διαφορετική στον δήμο Ηλιούπολης.

Μια δημοτική αρχή και σχεδόν όλες οι δημοτικές παρατάξεις αλλάζουν ονόματα, ή κάνουν μεταξύ τους μεταγραφές, ώστε τα ίδια πρόσωπα να εφαρμόζουν τις ίδιες πολιτικές του μαρασμού και της απαξίωσης της πόλης απ’ τη μία και της απαξίωσης των υπηρεσιών-υποδομών-κοινωνικών παροχών απ’ την άλλη.

Κάνοντας τη ζωή των κατοίκων της πόλης πιο ακριβή, χωρίς πρόσβαση στην υγεία, χωρίς ασφαλή σχολεία, χωρίς πολιτισμό και αθλητικές υποδομές για τους πολλούς/-ες.

Η Μαχόμενη Ηλιούπολη του Πέτρου Μανιάτη

-Ας αφήσουμε τα γενικά και ας επικεντρωθούμε στην Ηλιούπολη και τις ανάγκες της.

Δε συμφωνώ καθόλου σε αυτό, η πόλη μας δεν είναι ξεκομμένη από ό,τι συμβαίνει τριγύρω μας, ούτε είναι ‘’γαλατικό χωριό’’. Ό,τι βιώνουν οι νέοι, οι γυναίκες, οι άνεργοι/ες, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι μας αφορούν γιατί μιλάμε για την αδερφή μας, τον φίλο μας, τη μάνα μας κ.ο.κ.

Σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη Αττική, η Ηλιούπολη έχει την «ατυχία» να βρίσκεται στη μέση ενός τριγώνου που περιλαμβάνει την ανάπτυξη και επέκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού (πόλη των καζίνο και των πλουσίων), τη δημιουργία της Υπουργούπολης στην ΠΥΡΚΑΛ και τα σχέδια για εμπορική-τουριστική εκμετάλλευση του βουνού μας, του Υμηττού.

Σχεδιασμοί οι οποίοι θα πλήξουν την πόλη μας: επιπλέον κυκλοφοριακή συμφόρηση, μαράζωμα, ακόμη πιο υψηλά ενοίκια, ελάχιστο πράσινο, καταπάτηση του βουνού κ.λπ.

Μπορεί να λέγαμε για χρόνια πως οι δημοτικές αρχές, αλλά και σχεδόν το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων, είναι εδώ για να συγκλίνουν και να περνούν όλες τις αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» που επιθυμούν οι κυβερνήσεις, η ΕΕ και το κεφάλαιο, όμως τώρα έχουν κάνει και ένα βήμα μπροστά.

Απευθείας αναθέσεις σε ιδιώτες, το σκάνδαλο του ηλεκτροφωτισμού και η παράδοση των εσόδων του δήμου σε ιδιώτες, η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, η υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας, η τεράστια έλλειψη σε μόνιμο προσωπικό του δήμου, η παντελής έλλειψη χρηματοδότησης είναι ορισμένα από αυτά που συμβαίνουν.

Για να αλλάξουν απαιτείται  να υπάρξει μαχητική αντιπολίτευση.

Αντιπολίτευση που θα συμβάλλει στην ενίσχυση του κινήματος, στην αυτοοργάνωση των κατοίκων, με ανοικτές συνελεύσεις και πρωτοβουλίες αγώνα σε κάθε γειτονιά, ενάντια στις λογικές διαχείρισης εντός του ασφυκτικού πλαισίου της κυρίαρχης πολιτικής.

Γι’ αυτό σας καλούμε να στηρίξετε και να ψηφίσετε τη Μαχόμενη Ηλιούπολη.

-Θα ήθελα να μου παρουσιάσεις την Μαχόμενη Ηλιούπολη και να αναφερθείς στη δράση σας.

Επιτρέψτε μου να πω δυο λόγια για τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις και θα σας πω για την Μαχόμενη Ηλιούπολη.

Ενωμένοι για την Ηλιούπολη, Πρώτα η Ηλιούπολη, Ηλιούπολη πάμε μπροστά, η Πόλη που θέλω και Ηλίου-πολις ανθρώπινη πόλη τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν αντάλλαξαν μόνο δημοτικούς συμβούλους και υποψηφίους, αντάλλαξαν και ψήφους στις επιτροπές (οικονομική κ ποιότητας ζωής, πρωτοβάθμιας κ δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης).

Ενώ λοιπόν στα περισσότερα είχαν ήδη συμφωνήσει, στο Δημοτικό Συμβούλιο, που είναι δημόσιο, έστηναν κοκορομαχίες.

Αλλά και από τις παρατάξεις που μιλάνε στο όνομα της Αριστεράς χορτάσαμε λόγια.

Το κενό αντιπολίτευσης τα προηγούμενα χρόνια είναι εκκωφαντικό.

Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν συμμετείχε σε μεγάλες κινητοποιήσεις στην πόλη (πορεία για τις ελευθερίες-υγεία μέσα στην πανδημία, διαδήλωση ενάντια στην μαφία του τράφικινγκ , κινητοποίηση στο ΚΥΤ) αλλά περιορίστηκε στις καταγγελίες εντός του ΔΣ ή σε τυπικές, ελεγχόμενες διαμαρτυρίες.
Μάλιστα, στην κινητοποίηση για το έγκλημα στα Τέμπη (αντί για διεκδίκηση… κεράκια και μπαλόνια στη Φλέμινγκ) πορεύτηκε μαζί με τον δήμαρχο, τους αντιδημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους της ΝΔ!

Η Αριστερή Πρωτοβουλία έμεινε στις όποιες προεκλογικές διακηρύξεις, χωρίς αυτές να μετατραπούν σε μαζική παρέμβαση, ενώ επιλέγει την μικροκομματική καταγραφή.

Η Μαχόμενη Ηλιούπολη, παρά το νεαρό της ηλικίας της, κατάφερε μέσα σε πέντε χρόνια να πρωταγωνιστήσει σε μια σειρά από μεγάλες μάχες στην πόλη.
Μαζί με εκατοντάδες και χιλιάδες βγήκαμε στον δρόμο, συγκρουστήκαμε με τις χειρότερες εκδοχές αυτής της βάναυσης πολιτικής που βιώνουμε.
Απαγορεύσεις αντί για δημόσια υγεία στην πανδημία, καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων, κακοποίηση γυναικών, υπεράσπιση του βουνού, αποτέλεσαν ορισμένες από τις δράσεις μας.

Συμβάλαμε σε συνελεύσεις αγώνα και συλλογικές ενωτικές παρεμβάσεις, γιατί εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε «χαλίφης στη θέση του χαλίφη», αλλά να πάρουν ο λαός και η νεολαία τη ζωή και την πόλη στα χέρια τους.

Όμορφη πόλη για μας είναι μια πόλη καθαρή από φτώχεια, ανεργία, μνημόνια, αυταρχισμό, σκουπίδια, μόλυνση, σεξισμό, ρατσισμό και φασισμό. Μια πόλη για τις ανάγκες και τα όνειρα των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων.

Γι’ αυτό η ψήφος στην Μαχόμενη Ηλιούπολη είναι η πιο κερδισμένη ψήφος. Όχι μόνο δεν είναι «χαμένη», όπως ψιθυρίζουν κάποιοι για να μας πλήξουν.

Απεναντίας, και με τη δική σας ψήφο η Μαχόμενη Ηλιούπολη θα σπάσει τον αντιδημοκρατικό φραγμό του 3% και θα φέρει άνεμο ανατροπής μέσα κι έξω από το δημοτικό συμβούλιο.

-Πιστεύοντας πως οι προτάσεις σας είναι ριζοσπαστικές, αυτό πώς θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων της πόλης;

Σας μίλησα παραπάνω για τους στόχους της Μαχόμενης Ηλιούπολης.

Είναι πολιτική μας θέση ότι δεν συμμετέχουμε στις εκλογές για να γίνουμε χαλίφης στη θέση του χαλίφη και ως δια μαγείας να λύσουμε τα προβλήματα των πολιτών.

Δε θα ακούσετε κανέναν και καμία από εμάς να λέει: ψηφίστε μας και θα λυθούν όλα.
Και για να είμαστε ειλικρινείς γνωρίζουμε ότι δεν θα είμαστε η πρώτη παράταξη στις εκλογές.

Αυτό λοιπόν που λέμε είναι πως οι προτάσεις μας είναι το μίνιμουμ αυτών που πρέπει να διεκδικούν οι κάτοικοι για να απολαμβάνουν όλο και περισσότεροι/-ες ποιοτική και δωρεάν υγεία, παιδεία, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, κοινωνικές παροχές, συγκοινωνία, πράσινο.

Άρα, χρειαζόμαστε και θα συμβάλουμε στην ανάπτυξη ενός κινήματος γειτονιάς που θα επιβάλλει τα αυτονόητα.
Για μας, η εποχή των μειωμένων απαιτήσεων τελείωσε και θα παλέψουμε μαζί με όλους και όλες στην πόλη, για να φτιάξουμε μια πόλη για τους πολλούς και τις πολλές!

Η Μαχόμενη Ηλιούπολη του Πέτρου Μανιάτη

-Γιατί η Ηλιουπολίτισσα να ψηφίσει Μαχόμενη Ηλιούπολη;

Αν δείτε τις προεκλογικές συγκεντρώσεις των παρατάξεων θα διαπιστώσετε ότι ήμασταν η μόνη δύναμη που είχε πάνελ ομιλητών/τριών, αντί για έναν μόνο ομιλητή, τον άντρα επικεφαλής του ψηφοδελτίου.

Μάλιστα, στη συγκέντρωση της ΜΑΧόμενης Ηλιούπολης οι ομιλήτριες του πάνελ δεν ήταν απλώς αριθμητικά περισσότερες αλλά είναι γυναίκες με ενεργό ρόλο και λόγο  στη λειτουργία της κίνησης μας και είμαστε ευτυχείς για αυτό.

Καλούμε την Ηλιουπολίτισσα να στηρίξει και να ψηφίσει τη ΜΑΧ.Η γιατί είναι η μόνη παράταξη που αναλύει, συζητάει και προβάλλει τις σύγχρονες ανάγκες και επιθυμίες των γυναικών όπως αυτές προκύπτουν απ’ τον διπλό και συχνά τριπλό τους ρόλο, ως εργαζόμενες, γυναίκες και μητέρες.

Γιατί παλεύουμε για ίσα δικαιώματα και ελευθερίες στη δουλειά, στο μισθό, στη γειτονιά, στο σπίτι, πάντα κόντρα σε σεξιστικές και μισογύνικες πρακτικές. Για να ζούμε χωρίς φόβο και απειλές. Γιατί δεν θέλουμε οι γυναίκες να είναι γενναίες αλλά ελεύθερες.

Γιατί αγωνιζόμαστε μαζί τους για την πρόσβαση και τις πλήρεις και δωρεάν παροχές του κέντρου υγείας σε γυναικολογικό υλικό, γυναικολογικές εξετάσεις  κ.λπ.

Γιατί παλεύουμε μαζί με τις γυναίκες για έναν δήμο με πλήρεις και δωρεάν θέσεις για τους βρεφικούς-παιδικούς σταθμούς που θα ανακουφίσουν τις νέες οικογένειες.

Τέλος επιτρέψτε μου να πω γιατί ήμασταν η μόνη δύναμη που υπερασπίστηκε την συμπολίτισσα μας που κακοποιούταν και υπήρξε θύμα της μαφίας του τράφικινγκ. Ήμασταν η μόνη δημοτική παράταξη που οργάνωσε μαζί με φεμινιστικές οργανώσεις μεγάλη κινητοποίηση ήδη απ’ την επόμενη μέρα.

Και δεν αφορά αυτή η στάση μας μόνο τις γυναίκες, αλλά και την lgbtqi κοινότητα.

Μάλιστα, η ΜΑΧόμενη Ηλιούπολη ήταν η παράταξη που πρώτη έθεσε ως προτεραιότητα και απαίτησε από τον Δήμο την ίδρυση δημοτικού ξενώνα φιλοξενίας θυμάτων έμφυλης κακοποίησης και παιδικής κακοποίησης και την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτόν χωρίς φραγμούς και κριτήρια.

Επιπλέον πάγιες διεκδικήσεις της ΜΑΧόμενης Ηλιούπολης είναι:

– να υπάρχει συμβουλευτικό κέντρο και να επαναλειτουργήσουν με όρους αξιοπρέπειας τα κοινωνικά ιατρεία του Δήμου με μόνιμο προσωπικό που θα μπορεί να παρέχει την ψυχοκοινωνική αλλά και δωρεάν δημοσία νομική στήριξη που απαιτείται σε τέτοιου είδους περιστάσεις αλλά και θα συμβάλει στην μετέπειτα καθοδήγηση των θυμάτων προκειμένου να καταφέρουν να ορθοποδήσουν.

– ασφαλή σημεία πληροφόρησης στην πόλη όπου θα δίνεται πλήρης και ορθή ενημέρωση σε διάφορες γλώσσες σε ποιους φορείς και ποιες δομές μπορούν να απευθυνθούν τα ίδια τα θύματα .

– σοβαρή και εμπεριστατωμένη ενημέρωση στους νέους και νέες της πόλης μας από ειδικούς ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς σε κάθε σχολείο σχετικά με τους κινδύνους και τα φαινόμενα σεξουαλικής και έμφυλης βίας.

Πέτρο Μανιάτη, καλή επιτυχία και εύχομαι η ΜΑΧόμενη Ηλιούπολη να αποδείξει στην πράξη και τις τρεις λέξεις του υπότιτλού σας, Αριστερή Ανατρεπτική κίνηση.

Η Μαχόμενη Ηλιούπολη του Πέτρου Μανιάτη

Gogo Tsakoyani

Γωγώ Τσακογιάννη 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *