Είναι το “φαίνεσθαι” το προσωπικό μας βιβλίο?

Είναι το "φαίνεσθαι" το προσωπικό μας βιβλίο?

Είναι το “φαίνεσθαι” το προσωπικό μας βιβλίο?

ΦΕΥΓΑΛΕΑ…
«Κυρία!» άκουσα και γύρισα έκπληκτη, αφού για πρώτη φορά μου απευθύνονταν μ’ αυτόν το χαρακτηρισμό.
Σίγουρα ο νεαρός έπρεπε να επισκεφθεί σύντομα κάποιον οφθαλμίατρο.

Τη δεύτερη φορά που ξανάκουσα την ίδια προσφώνηση, «κυρία» θύμωσα

Μα τι στην ευχή, ξαφνικά είχε σημειωθεί αύξηση στους μύωπες. Την τρίτη, ένα καμπανάκι ήχησε μέσα μου. Δεν μπορεί, σκέφτηκα, κάτι βλέπουν που εμένα μου διαφεύγει.
Επιστρέφοντας σπίτι μου στήθηκα στον καθρέφτη να κοιταχτώ. Όχι γενικά και φευγαλέα, όπως συνήθως λίγο πριν βγω -ίσα για να βεβαιωθώ πως όλα είναι στη θέση τους κι είμαι όσο ευπρεπής οφείλω- αλλά επισταμένα, σχολαστικά.

Και πρώτη φορά με είδα! Αμέτρητες φορές με είχα κοιτάξει, χωρίς να με βλέπω.

Όπως ακριβώς κάνουμε με όλους, συντρόφους, παιδιά, φίλους, συγγενείς, τρίτους. Τους κοιτάμε χωρίς να τους βλέπουμε, τους μιλάμε χωρίς να τους ακούμε, τους συναντάμε χωρίς να είμαστε παρόντες…, όλα φευγαλέα!
Αλλά εκείνη τη φορά δεν με κοίταξα απλά, μ’ έψαξα με το επιστημονικό ενδιαφέρον ερευνητή. Και να!

Το χνάρι από το πόδι της χήνας είχε αρχίσει ν’ αχνοφαίνεται και οι ρυτίδες γέλιου εν είδει παρένθεσης πλαισίωναν ήδη το στόμα.

Υπήρχε και κάτι περισσότερο, κάτι που μου διέφευγε, το ‘νιωθα.
Ανατρέχοντας σε παλαιότερες φωτογραφίες ανέσυρα ένα πορτραίτο μου και συγκρίνοντας το ξεχασμένο τότε με το τώρα, ανακάλυψα πως αυτό που έλλειπε ήταν η λάμψη.

Η ακτινοβολία των νιάτων που διαθέτουμε και που αυτοβούλως επισκιάζουμε -όσο είμαστε νέες- κάτω από μια πλαστή εικόνα μακιγιάζ, που υποτίθεται πως μας κάνει να φαινόμαστε ωραιότερες.

Η αποκάλυψη με σόκαρε. Ώστε δικαίως λοιπόν με αποκαλούσαν «κυρία» αφού είχα προ πολλού αφήσει πίσω μου τα χρόνια της «δεσποινίδος»
Κι όπως καθόμουν προσπαθώντας να συμφιλιωθώ με την ιδέα, ήρθε στο μυαλό μου μια υπέροχη γυναίκα που είχα την τύχη να γνωρίσω την εποχή της «δεσποσύνης» μου.
Στην αφελή μου ερώτηση πόσο χρονών ήταν, είχε απαντήσει ως εξής.

«Στην ψυχή είμαι εικοσάρα, ερωτικά και σωματικά σαραντάρα, γνωστικά και φιλοσοφικά εβδομηντάρα, απέναντι σου όσο με κάνεις κι απέναντι στην πολιτεία ένας αριθμός, που η ίδια θεωρεί αντικειμενικό κι εγώ δολερό, αφού όπως όλοι οι αριθμοί δηλώνουν το πλήθος των ετών και όχι το περιεχόμενο τους»

Το περιεχόμενο τους. Το πολύτιμο περιεχόμενο. Πώς δεν το ‘χα σκεφτεί. Κι όπως κοιταζόμουν στον καθρέφτη μ’ έπιασε ένα γέλιο.

Έβλεπα, στο μεταξύ, τις ρυτίδες μου να πολλαπλασιάζονται στο κάθε χάχανο και δεν μπορούσα να σταματήσω.

Πόσο χρονών να ήμουν άραγε –στην πραγματικότητα, όχι στα χαρτιά- την ώρα που αντιλήφθηκα πώς ό,τι ζούμε αποτυπώνεται όχι μόνο στην ψυχή αλλά και στο σώμα. Κι άρχισα να ψάχνομαι μανιωδώς αφού κάθε επιδερμική αλλοίωση συνδέεται με, λησμονημένα ή μη, γεγονότα…
Κι ανακάλυπτα τη μία φθορά μετά την άλλη. Να, αυτό το σημάδι στο γόνατο, που τώρα μοιάζει με ελαφρύ μελάνωμα, έγινε όταν έπεσα από το ποδήλατο σε κάτι παρεΐστικες εφηβικές κόντρες που επιδιδόμασταν. Και η ουλή στον πήχη, από την προεξοχή ενός βράχου που δεν πρόσεξα, στη διαδρομή για τους καταρράκτες που προσπαθούσαμε να προσεγγίσουμε. Και οι ρυτίδες στο πρόσωπο από τα πολλά γέλια που –ευτυχώς- συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Και…, και…, δεκάδες περιστατικά αποτυπωμένα πάνω μου.
Το «φαίνεσθαι» είναι τελικά το προσωπικό μας βιβλίο. Κι αντί να είμαστε περήφανοι γι’ αυτό αφού –στο κάτω κάτω- εμείς είμαστε οι δημιουργοί του, κάνουμε ότι μπορούμε για να το κρύψουμε, να το εξαφανίσουμε μέσα στην ομοιομορφία του πλήθους.

Χωρίς να αντιλαμβανόμαστε πως ακυρώνοντας ή καλύπτοντας τα σημάδια της ζωής μας, κρύβουμε κι ακυρώνουμε την ίδια μας την ύπαρξη.
Πόσο παιδιά είμαστε αλήθεια, ανεξάρτητα από τα χρόνια που κουβαλάμε.

Είναι το “φαίνεσθαι” το προσωπικό μας βιβλίο?

Νούλη Τσαγκαράκη 
Συγγραφέας

 

2 thoughts on “Είναι το “φαίνεσθαι” το προσωπικό μας βιβλίο?

  1. Anthoula Skouloudi Anatoliti says:

    Νουλη μου πόσο όμορφα και αληθινά πάλι μας τα παρουσιάζεις! Σ’ευχαριστούμε και καλή επιτυχία ! Ανυπομονώ !

  2. Παναγιώτα Πώχου says:

    Θα το ξαναδιαβάσω…..και θα σκεφτώ…..πριν απαντήσω…..!!!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

17 + 15 =