ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΩΓΩ ΤΣΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
ΤΟΥ ΑΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 2018
Η Γωγώ Τσακογιάννη πριν 12 χρόνια αντιμετώπισε καρκίνο του μαστού. Δεν το έβαλε κάτω, όπως δεν το βάζουν κάτω εκατομμύρια γυναίκες. Η ίδια όμως προχώρησε ένα βήμα παρακάτω και θέλησε να γίνει η φωνή όλων των γυναικών που έρχονται αντιμέτωπες με τον καρκίνο του μαστού για πρώτη φορά, αλλά και για εκείνες που θεωρούν ότι με τη μαστεκτομή χάνουν κάτι από τη θηλυκότητά τους.
Οπως λέει, «ερωτευτείτε τον εαυτό σας. Μόνιμα ερωτευμένοι»! Γιατί αυτή είναι η ζωή.
Κάθισε έτσι 12 χρόνια μετά και έγραψε ένα βιβλίο με τον ερωτεύσιμο τίτλο για τη ζωή «Μ’ αγαπώ» και όπως λέει στη «Γυναίκα» του «Ε.Κ.»: «Δώδεκα χρόνια πριν αντιμετώπισα καρκίνο μαστού, δώδεκα χρόνια μετά το έκανα βιβλίο το οποίο είχα την τιμή να βγει υπό την αιγίδα του ομίλου για την UNESCO Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.
Ο καρκίνος με έκανε συγγραφέα, όπως αυτοσαρκαζόμενη μου αρέσει να λέω. Η πρώτη γνωριμία μαζί του ήταν μια ‘φακή’ που σε αυτοψηλάφηση ένοιωσα κάτω από το δέρμα. Τα υπόλοιπα τα περιγράφω στο βιβλίο μου ‘Μ’ αγαπώ’ με αυτοσαρκασμό, χιούμορ και αισιοδοξία γιατί θέλω να περάσω ένα μήνυμα στις γυναίκες και να τους φωνάξω δυνατά ‘γυναίκες μη φοβάστε, ο καρκίνος μαστού είναι αντιμετωπίσιμος. Μην τον αφήσετε να σας κλέψει τη διάθεση για ζωή, δημιουργία, ακόμα και έρωτα. Αναγνωρίστε τον έγκαιρα και νικήστε τον ή αν σας ξεγέλασε και σας προσπέρασε με την επιστήμη, κάντε τον χρόνια νόσο’».
Μ ε την ευκαιρία που ο Οκτώβριος είναι ο μήνας αφιερωμένος στην αφύπνιση για τον καρκίνο του μαστού η «Γυναίκα» ήρθε σε επαφή με την κ. Τσακογιάννη που μοιράζει το χρόνο της μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Και όπως λέει για το βιβλίο, «παρότι περιγράφει μια περιπέτεια που φοβίζει -για καρκίνο μιλάμε- εν τούτοις ‘βγήκε’ πολύ αισιόδοξο και με χιούμορ περιγράφει την εμπειρία μου, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στον καρκίνο του μαστού».
«Το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι οι γυναίκες να απενοχοποιήσουν την αγάπη προς τον εαυτό τους. Μ’ αγαπώ σημαίνει με προσέχω. Με φροντίζω και αφού είμαι καλά μπορώ κι εγώ να προσφέρω και να αντιμετωπίσω καλύτερα το όποιο αναπάντεχο συμβεί στη ζωή μου».
Συμβουλεύει παράλληλα «να κάνουμε πρόληψη και αν μας συμβεί να αντιμετωπίσουμε καρκίνο να καταλάβουμε πως η ζωή μια χαρά συνεχίζεται και δεν θα αλλάξει κάτι αν είμαστε θετικές και το αντιμετωπίσουμε με θάρρος και δυναμισμό».
Συνεχίζει λέγοντας ότι «το ‘Μ’ Αγαπώ’ γεννήθηκε από την εμπειρία μου και το ταξίδι μου με τον καρκίνο για να γεμίσει αισιοδοξία και δύναμη τις γυναίκες που το πέρασαν το περνούν ή θα το περάσουν μην ξεχνάμε 1 στις 7 και δυστυχώς χτυπά πλέον εδώ και χρόνια και τους άντρες.
Περισσότερο όμως θέλω να περάσει το μήνυμα της αυτοεκτίμησης και αγάπης προς στον εαυτό μας. Οι περισσότερες γυναίκες δεν τον αγαπούν. Φροντίζουν όλους και όλα εκτός από τον εαυτό τους. Και, δυστυχώς, το θυμούνται μπροστά από ένα αναπάντεχο γεγονός όπως είναι ένας καρκίνος μαστού και βρίσκονται απροετοίμαστες.
Ενας καρκίνος μαστού δεν είναι το μόνο αναπάντεχο που συμβαίνει στη ζωή μιας γυναίκας. Χάνω τη δουλειά μου, χωρίζω, το παιδί μου παίρνει ναρκωτικά και πόσα άλλα. Αν εμείς είμαστε καλά, μας έχουμε προσέξει και είμαστε δυνατές, θα τα αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά και θα τα ξεπεράσουμε πιο γρήγορα».
Η κ. Τσακογιάννη είναι ομογενής με καταγωγή από την Αρκαδία, αλλά αυτό που την διακρίνει είναι εκτός από την αισιοδοξία και την αγάπη για ζωή, το χιούμορ: «Μια ζωή άκουγα την μητέρα μου να μου λέει με θυμό ‘είσαι ίδια η θειά σου η Δημήτρω’… Την θειά Δημήτρω την συνάντησα τελευταία φορά στην Παύλια, το χωριό μας, στα 92 της χρόνια. Ρώτησα την νύφη της να μου πει τι κοινό έχω με την θεία και της μοιάζω… ‘είναι αστεναχώρητη’ μου είπε!!! Αυτό ακριβώς εύχομαι κι εγώ στις γυναίκες που με διαβάζουν αλλά και στους άνδρες. Να είστε ‘αστεναχώρητοι’ σαν τη θεία μου. Ποτέ δεν θα έσκαγε γιατί της ψόφησε μια κότα και πάντα είχε χρόνο να πιει έναν καφέ με τις φίλες της και έδινε χρόνο στον εαυτό της, αν και ζούσε σε ένα μικρό χωριουδάκι που δεν φαίνεται στο χάρτη.
Τρελαίνομαι όταν ακούω γυναίκες να λένε δεν έκανα τη μαστογραφία μου γιατί δεν έβρισκα χρόνο ανάμεσα στις δουλειές. Γυναίκες πρώτα αγαπήστε τον εαυτό σας. Δεν είναι καθόλου εγωιστικό, απεναντίας. Αν εσείς δεν είστε καλά και υγιείς πώς θα μπορείτε να φροντίσετε τον εαυτό σας τα παιδιά σας τον άντρα σας τους αγαπημένους σας; Ακόμα κι αν χρειαστεί να ξεβολευτούν οι γύρω σας, κάντε το για το καλό όλων σας. Δεν σιδερώνω και όταν άκουσα το πρώτο παράπονο είπα… ‘φόρεσέ το και με τη θερμοκρασία του σώματός σου θα έρθει και θα τσιτώσει πάνω σου μια χαρά ή πάρε τη σιδερώστρα και μάθε πώς γίνεται’… Σιγά μη χάσω τη μαστογραφία μου, το ραντεβού με τις φίλες μου ή το γυμναστήριό μου για να κάνω αγγαρίες και πράγματα που θα έπρεπε να τα κάνουν οι άλλοι μόνοι τους» λέει.
Η κ. Τσακογιάννη μοιράζει το χρόνο της σε Ελλάδα και ΗΠΑ. «Είμαι μητέρα τριών αμαζόνων, όπως αποκαλώ τα κορίτσια μου, γιατί τις έχω μεγαλώσει σπαρτιάτικα. Νομίζω η μεγαλύτερη ευτυχία και επιτυχία για έναν γονιό είναι τα παιδιά του να στέκονται στα πόδια τους και να τους δένουν, όχι ανάγκες, αλλά συναισθήματα.
Η μεγαλύτερη είναι 21 ετών τεταρτοετής Νομικής και οι άλλες δυο σπουδάζουν στην λατρεμένη μου Αμερική και θέλουν να ζήσουν εδώ μόνιμα. Αγαπώ την Ελλάδα μας, αλλά έχω και μεγάλη ευγνωμοσύνη για την Αμερική, πατρίδα μου κι αυτή. Νοιώθω απίστευτα ευλογημένη που παίρνω τα καλύτερα απ’ αυτούς τους δυο κόσμους και ζω ενδιάμεσά τους» μας λέει.
Η συγγραφέας χαρακτηρίζει το βιβλίο «ως μία βίβλο αισιοδοξίας για όλες τις γυναίκες και ιδιαίτερα αυτές που αντιμετώπισαν, αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν οι ίδιες ή μέσα από δικά τους πρόσωπα καρκίνο μαστού…». Και όντως μόνο ως μία πηγή αισιοδοξίας μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό το βιβλίο.
Γιατί συμβουλεύει τις γυναίκες σε όποια ηλικία και να είναι να μπορούν να ζουν αγαπώντας τον εαυτό τους. Και όπως υπογραμμίζει, «η ηλικία είναι ένα θέμα που βρίσκεται στο μυαλό μας. Ναι, μεγαλώνουμε, αλλά δεν θα πρέπει να σταματάμε να και να ζούμε!!! Βρέθηκα τις προάλλες σε ένα event όπου το βλέμμα μου δεν μπορούσε να φύγει από μια καλοβαλμένη γυναίκα γύρω στα εβδομήντα με ολόλευκο μαλλί που είχε διανθίσει με μια τούφα σε βαθύ μπορντώ χρώμα. Σίγουρα γυμναζόταν και σίγουρα πρόσεχε το ντύσιμό της.
Την πλησίασα και της είπα ότι είναι η πιο όμορφη. Παραξενεύτηκε ‘σας ευχαριστώ πολύ, οι γυναίκες είναι ανταγωνιστικές’ μου είπε, ‘πώς έτσι;’ Αυτό ακριβώς αγαπημένες μου να μην είστε ανταγωνιστικές μεταξύ σας. Ν’ αγαπάτε το φύλο σας και να στηρίζετε η μια την άλλη. Νοιώθω ευλογημένη με τις φίλες που έχω… Η φιλία είναι το ωραιότερο πράγμα. Από την άλλη, γεράστε όπως θέλετε και αγαπήστε τον εαυτό σας.
Είναι δικαίωμά σας γιατί μόνον έτσι θα γεράσουμε όμορφα… τσίτα απ’ τα botox ή με το λευκό μαλλάκι μας, αλλά πάντα φροντισμένες και όμορφες. Αγαπώ και τις δυο περιπτώσεις και νομίζω η δική μας γενιά πρέπει να σπάσει τα στερεότυπα. Είμαι οπαδός του ‘χωρίς ηλικία’. Η ζωή δεν σταματά σε καμία ηλικία. Μέχρι να περάσουμε σε άλλη διάσταση να ζούμε με όλες μας τις αισθήσεις δυνατά και ωραία».
Το ίδιο πάθος που τη χαρακτηρίζει για ζωή, το ίδιο πάθος υπάρχει και στο βιβλίο της «Μ’ Αγαπώ», γιατί όπως μας τονίζει, «χωρίς έρωτα δεν ζω, γερνάω και ‘πεθαίνω’».
Προτρέπει δε, όλες τις γυναίκες με το ξεχωριστό της πάθος: «Φορέστε σήμερα τα καλύτερά σας ρούχα, φάτε με το καλό σας σερβίτσιο, πιείτε με τα κρυστάλλινα ποτήρια, εκείνα που φυλάτε με προσοχή βαθιά στο ντουλάπι για τους… ξένους.
Αγκαλιάστε τους αγαπημένους σας και μ’ ένα φιλί πείτε τους πόσο τους αγαπάτε, ειδικά εκείνους που έχετε απομακρύνει από κοντά σας, ενώ τους θέλετε δίπλα σας… και μην ξεχνάτε ποτέ τη μαστογραφία σας και την αγάπη που οφείλετε στον εαυτό σας για να ανθίζει συνέχεια»!
Αν μάλιστα θέλετε κι άλλες συμβουλές αναζητείστε τις στην ιστοσελίδα της συγγραφέως www.gogotsakoyani.com