Ενωμένοι Μπορούμε

Ενωμένοι Μπορούμε

Συναντήθηκα με τον Θανάση Βαμβίνη, έναν νέο πολιτικό, συνδημότη μας, νέο μπαμπά, μηχανικό στο επάγγελμα, ο οποίος έχει ιδρύσει τοΑυτοδιοικητικό Φόρουμ Ηλιούπολης”, μία νέα πολιτική κίνηση στην πόλη μας, η οποία ως στόχος της έχει να ενεργοποιήσει τους Ηλιουπολίτες και τις Ηλιουπολίτισσες στα κοινά της πόλης. Και όπως είπε αυτό μπορεί μόνο να γίνει αν η διάθεση για συμμετοχή δημιουργηθεί μέσα από τα πρότυπα, μέσα από τα βιώματα και τις εμπειρίες.

Σίγουρα η ανάγκη για αιμοδότηση της πολιτικής της Ηλιούπολης με νέα πρόσωπα είναι διαρκής, όπως πρέπει να είναι σε κάθε πόλη, σε κάθε φορέα, σε κάθε κοινωνία.

Και χαίρομαι ιδιαίτερα, που βλέπω αυτό να γίνεται σε όλους τους χώρους και τις πολιτικές κινήσεις. Άλλωστε, οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ηλιούπολη τα επόμενα χρόνια είναι μεγάλες, μεγαλύτερες από τις σημερινές.

Αυτό ήταν και το πλαίσιο της συζήτησής μας με τον Θανάση: Η ανάπτυξη της αλληλεγγύης μεταξύ των Ηλιουπολιτών και των Ηλιουπολιτισσών, σε διαφορετικά επίπεδα κοινωνικής και οικονομικής έκφανσης.

Ενωμένοι Μπορούμε

Από την αλληλεγγύη στα οικονομικά – επιχειρηματικά ζητήματα, για την στήριξη της οικονομικής ζωής της Ηλιούπολης με την στήριξη των επιχειρήσεων, η οποία μπορεί να γίνει μόνο με την εξωστρέφεια και την απόκτηση ιδιαίτερης ταυτότητας στην πόλη.

Την ανάγκη για δημιουργία δομών υποστήριξης οικογενειών, την υποστήριξη θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, έμφυλης βίας, την ανάγκη να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να μιλάνε ανοιχτά για τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και κακοποίησης. Τέλος μιλήσαμε για την ανάγκη συμμετοχής όλων όσων Ηλιουπολιτών και Ηλιουπολιτισσών πιστεύουν ότι έχουν να προσφέρουν τη γνώση και το μεράκι τους στα κοινά της πόλης και την ιδιαίτερη ανάγκη συμμετοχής των γυναικών στα κοινά και την «σχετική υποχρεωτικότητα» που υφίσταται με την ποσόστωση του 40%.

Γωγώ: Απ’ όσο ξέρω είσαι δέκα χρόνια στην Ηλιούπολη. Γιατί Ηλιούπολη τελικά;

Θανάσης: Ερωτεύτηκα μια όμορφη Ηλιουπολίτισσα στη Θεσσαλονίκη! Και αποφασίσαμε να ζήσουμε στην Ηλιούπολη. Ήταν μια σημαντική καμπή για ‘μένα, γιατί στη Θεσσαλονίκη είχα χτίσει ένα γερό και συνεκτικό δίκτυο φίλων και επαφών.
Αλλά ήταν μια συνειδητή επιλογή.
Αισθανόμουν ότι έπρεπε να κάνω αυτό το βήμα και τελικά μου βγήκε σε καλό. Αντιμετώπισα πολλές προκλήσεις, αλλά λίγο η τόλμη, λίγο η τύχη έφτασα σήμερα και πάλι να έχω χτίσει ένα ισχυρό και συνεκτικό δίκτυο φίλων.
Ίσως στην περίπτωσή μου να επιβεβαιώνεται το ρητό του Δημόκριτου: «Τόλμα πρήξιος αρχή, τύχη δε τέλεος κυρίη.»,( η τόλμη είναι η αρχή κάθε πράξης, αλλά η τύχη καθορίζει το τέλος).

Έχω κάνει την οικογένειά μου και μεγαλώνουμε με τη γυναίκα μου δύο μικρές Ηλιουπολίτισσες. Η Ηλιούπολη είναι το σπίτι μου και θέλω να την ανεβάσουμε ψηλότερα.

Ενωμένοι Μπορούμε

Γωγώ: Τι εννοείς θέλεις να την ανεβάσουμε ψηλότερα;

Θεωρώ ότι η Ηλιούπολη είναι μια ευλογημένη πόλη. Η πόλη μας το 1928 απέκτησε ένα από το πιο όμορφα και σπάνια πολεοδομικά σχέδια και είναι εμφανές αυτό από τους πλατείς δρόμους και τις πλατείες που έχει.
Επίσης η χωροθέτηση της αυτή καθαυτή και η ανάπτυξή της στο νοτιοδυτικό τμήμα του Υμηττού.
Η εγγύτητά της με το κέντρο της Αθήνας και με το παραλιακό μέτωπο, η πολλαπλή σύνδεσή της με το δίκτυο του Μετρό (εδώ έχουμε να συζητήσουμε πολλά για το πως θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα όλοι οι Ηλιουπολίτες και Ηλιουπολίτισσες να φτάνουν στους σταθμούς του Μετρό).Η εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στο Διεθνή Αερολιμένα και στους αυτοκινητοδρόμους.

Όλοι αυτοί οι λόγοι την καθιστούν ένα ιδανικό μέρος για κατοικία όχι μόνο οικογενειών αλλά και επαγγελματιών, οι οποίοι παρότι εργάζονται σε διάφορες περιοχές επιλέγουν να ζουν σε ένα αστικό περιβάλλον ποιοτικότερο του κέντρου.

Πιστεύω βαθιά μέσα μου ότι οι προϋποθέσεις υπάρχουν, και για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που θα δημιουργηθούν από την ανάπτυξητων δύο εμβληματικών έργων του Ελληνικού και της ΠΥΡΚΑΛ, αλλά  και να εντοπίσουμε τις ευκαιρίες για να απογειώσουμε την πόλη μας.

Ενωμένοι Μπορούμε

Για αυτό να ξέρεις θαυμάζω την προσπάθεια που έχεις ξεκινήσει με τις “Οι Ηλιουπολίτισσες”  και ήθελα πολύ να μάθω τις δράσεις σας από πρώτο χέρι. Γιατί στο κάτω κάτω της γραφής αυτό που παράγει αποτελέσματα είναι η δράση, οι πράξεις και όχι οι θεωρίες.

Παίζει ρόλο η ενέργεια, η προσφορά, η προώθηση, η εξωστρέφεια. Και πραγματικά σας συγχαίρω όλες με πρώτη εσένα για την πολύ θετική παρουσία που έχετε. Η Ηλιούπολη έχει ανάγκη αυτήν την εξωστρέφεια, γιατί χωρίς εξωστρέφεια δεν υπάρχει προϊόν.

Τα επόμενα χρόνια λοιπόν δεν περισσεύει κανείς, ούτε σε ατομικό ούτε σε συλλογικό επίπεδο, για να μπορέσουμε να πάμε την Ηλιούπολη ψηλότερα, να ενισχύσουμε την τοπική μας αγορά, τους επιχειρηματίες, τις δομές μας, τα συγκριτικά πλεονέκτημα της πόλης μας.

Ενωμένοι Μπορούμε

Γωγώ: Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Η ιδέα μου όντως ήταν αυτή τον Οκτώβριο του 2018 όταν δημιούργησα την ομάδα και βρήκα άμεση ανταπόκριση. Η κεντρική ιδέα ήταν να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα της Ηλιούπολης αλλά και να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των γυναικών της πόλης μας σε όλα τα θέματα και ανάγκες.

Θανάσης: Να σε ρωτήσω και κάτι που με απασχολεί από τα φοιτητικά μου χρόνια. Θεωρείς ότι οι γυναίκες πρέπει να παρακινηθούν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή;

Γωγώ: Οπωσδήποτε!!! Πιστεύω πως οι γυναίκες χρειάζονται βήμα να εκφραστούν να διεκδικήσουν και να κερδίσουν τη θέση που τους αξίζει στην κοινωνία και φυσικά να αποκτήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή.

Θανάσης: Έτσι είναι και θεωρώ ότι και ο νέος εκλογικός νόμος με την υποχρεωτική ποσόστωση των γυναικών αποτελεί ταυτόχρονα έναν μοχλό παρακίνησης προς τις γυναίκες να συμμετάσχουν ενεργά.
Αντίστοιχα κι ένα μήνυμα προς τους άνδρες να επαναπροσδιορίσουν το πρότυπο του εκλέγεσθαι και του ηγείσθαι.
Αν και έχουμε σπουδαία παραδείγματα ηγεσίας από γυναίκες, όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ και η Ίντιρα Γκάντι, εν τούτοις δεν υπάρχει ανεπτυγμένη κουλτούρα πολιτικής ενασχόλησης των γυναικών και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. Ακόμη και στον δήμο μας.

Ενωμένοι Μπορούμε

Γωγώ: Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι είναι πολύ σημαντικό να ενισχυθεί η παρουσία γυναικών στα πολιτικά δρώμενα και ιδιαίτερα στον δήμο μας. Κάτι τελευταίο. Είδα ότι έχεις ξεκινήσει ένα Αυτοδιοικητικό Φόρουμ. Ποιος είναι ο σκοπός και ο στόχος του;

Θανάσης: Έκανα μια εκτενή ανάλυση στην πρώτη συνάντηση που κάναμε στις 13 Μαρτίου. Εκεί ανέφερα ότι στόχος του αυτοδιοικητικού φόρουμ είναι η υγιής και βιώσιμη ανάπτυξη της Ηλιούπολης, μέσα στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Ο σκοπός του είναι η ενεργοποίηση νέων ανθρώπων της πόλης. Η συμμετοχή των ενεργών αυτοδιοικητικά και πολιτικά έμπειρων συμπολιτών μας και η συνεργασία μεταξύ τους. Η βασική αρχή του αυτοδιοικητικού φόρουμ είναι «να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα, και όχι προβλήματα στις λύσεις».

Στο πνεύμα αυτό κάναμε μία δεύτερη εκδήλωση, στην οποία μίλησαν έγκριτοι ομιλητές σχετικά με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, το οποίο έχει ο Δήμος από το 2018 και επικαιροποιημένο το έχουμε από το τέλος του 2019.

Χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση για να γίνουν οι πράξεις εφαρμογής και σχέδιο για την ωρίμανση μελετών και την προσέλκυση χρηματοδοτικών εργαλείων.

Όπως λέω συχνά τα περισσότερα προβλήματα είναι απλές ασκήσεις, οι οποίες έχουν λυθεί επανειλημμένα και δε χρειάζεται να ανακαλύπτουμε κάθε φορά τον τροχό.
Αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχει προγραμματισμός, ισχυρή ομάδα, στρατηγικός σχεδιασμός και επαρκής γνώση των διαδικασιών. Σε κάθε περίπτωση στόχος του Φόρουμ είναι να δείξει ότι υπάρχει και μία εναλλακτική πολιτική επιλογή για την πόλη μας, μία διαφορετική πολιτική προσέγγιση της αυτοδιοίκησης και της συμμετοχής σε αυτήν. Θα είμαστε παντού και πάντα παρόντες και παρούσες.

Θανάσης: Να σε ρωτησω κάτι αντί κατακλείδας; Έχεις συγγράψει ένα εξαιρετικό βιβλίο το «Μ’ΑΓΑΠΩ». Η αισιοδοξία τελικά είναι επιλογή;

Γωγώ: Η αισιοδοξία πρέπει να είναι παντού παρούσα όμως δεν φτάνει μόνο αυτή. Χρειάζονται πολλά περισσότερα. Ευχαριστώ για την άποψη που έχεις για το βιβλίο μου. Το Μ΄ΑΓΑΠΩ είναι ένας τρόπος να επικοινωνήσω  με κάθε γυναίκα που ένα αναπάντεχο προσπάθησε να της διαλύσει τη ζωή. Στη δική μου περίπτωση ήταν ένας καρκίνος μαστού, περνώντας το μήνυμα πως κάθε δυσκολία είναι απλά μια πρόκληση για αναμέτρηση, αγώνα  και νίκη. Επειδή κι εσύ έχεις
μπροστά σου έναν αγώνα σου εύχομαι να φτάσεις στον Όλυμπο των φιλοδοξιών σου.

Στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε θέλουμε κάθε υποψήφιο να μάχεται με αξιοπρέπεια. Όχι  στις  προσωπικές διαμάχες με πολιτικούς αντίπαλους που το βλέπουμε συχνά. Θέλουμε  ΘΕΣΕΙΣ όχι υπαινιγμούς κι έξυπνα παιχνίδια.

Θανάσης: το πιο σημαντικό είναι να το καταλάβουμε όλοι γιατί μόνο “Ενωμένοι Μπορούμε”

Γωγώ: Είσαι Ηλιουπολίτης  κι αύριο θα κληθείς να μιλήσεις, να περπατήσεις, να ζήσεις μαζί με ΟΛΟΥΣ τους συμπολίτες μας και πριν και μετά τις εκλογές, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα. Καλή επιτυχία Θανάση Βαμβίνη!

Ενωμένοι Μπορούμε

Gogo Tsakoyani 
Γωγώ Τσακογιάννη

One thought on “Ενωμένοι Μπορούμε

  1. Panagiota Pochou says:

    Θέλουμε νέους ανθρώπους με ανοιχτά μυαλά και όχι ματαιόδοξους ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ και θα υποΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ κάθε προσπάθεια που προάγει την πόλη μας!!!!Βέβαια απαιτούμε ως γυναίκες το 40% στην συμμετοχή μαδ στα κοινά να αλλάξει δια νόμου στο 50% ΑΥΤΟ ΑΛΛΩΣΤΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΙΣΟΤΗΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *