Ζευγάρια διαφωνίες και βασικοί τρόποι έκφρασης

Ζευγάρια διαφωνίες και βασικοί τρόποι έκφρασης

Ζευγάρια διαφωνίες και βασικοί τρόποι έκφρασης

 Δεν υπάρχει ζευγάρι  που να μην έχει εντάσεις, διαφωνίες και καυγάδες.

Αυτό είναι απολύτως υγιές και φυσιολογικό αρκεί να γίνεται με συνθήκες που εγγυώνται την ασφάλεια στη σχέση του ζευγαριού. Καθένας έχει τον δικό του τρόπο  σχετικά με το πώς θα εκφράσει και θα διαχειριστεί τη διαφωνία με το σύντροφό του.
Οι βασικότεροι τρόποι έκφρασης  είναι οι εξής:

Αυτός που επιθυμεί πάντα να κρατά χαμηλούς τόνους και να λειτουργεί ως ειρηνοποιός και συμφιλιωτής

Πρόκειται για τον άνθρωπο  που δεν του αρέσουν οι διαφωνίες. Προτιμά να λύνει κάθε διαφορά με τον πιο ειρηνικό και ήρεμο τρόπο. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υποχωρεί πάντα ο ίδιος ή να βάζει στην άκρη τις ανάγκες του.

Αυτός που λειτουργεί επιθετικά

Επιστρατεύει ό ,τι  χρειάζεται προκειμένου να επιτεθεί στον σύντροφό του και να υποστηρίξει τις δικές του ανάγκες. Συνηθίζει να επιτίθεται ανοιχτά. Κατηγορείται , συχνά, για ξεσπάσματα ή παρορμητική συμπεριφορά που αδυνατεί να ελέγξει.

Αυτός που εκδικείται και λειτουργεί βάσει σχεδίου

Πρόκειται για τον άνθρωπο που περιμένει το λάθος του συντρόφου του, ώστε να του το ανταποδώσει. Το επιτυγχάνει  με μία συμπεριφορά, που υποθέτει ή γνωρίζει ήδη ότι θα πονέσει  τον άλλον.

Αυτός που δείχνει και συμπεριφέρεται ως σκληρός και αδιάφορος

Είναι εκείνος που έχει συνηθίσει να μαλώνει με όλους, ώστε να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Στην πραγματικότητα, όμως, κρύβει πολλές ευαισθησίες πίσω από το προσωπείο του σκληρού. Τρομοκρατείται στην ιδέα του να πληγωθεί από τον σύντροφό του.

Αυτός που φοβάται

Πρόκειται για τον άνθρωπο που φοβάται υπερβολικά  τις εντάσεις και κάνει  τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να τις αποφύγει. Προσπαθεί να μην δίνει δικαιώματα και αφορμές στον σύντροφό του. Σε περίπτωση που εκείνος θυμώσει για κάτι, υπομένει καρτερικά το ξέσπασμά  του.
Δεν  κάνει την παραμικρή κίνηση για να υποστηρίξει τον εαυτό του και τις ανάγκες του.

Αυτός που διαπραγματεύεται

Προσπαθεί, συνεχώς, να βρει την καλύτερη δυνατή λύση και για τις δύο πλευρές με τις λιγότερες απώλειες για τον καθέναν. Είναι αυτός που ακούει προσεκτικά την άποψη του συντρόφου του. Μοιράζεται  με σιγουριά τη δική του άποψη, ακόμη κι αν είναι διαφορετική. Επιθυμεί το καλύτερο αποτέλεσμα για την ίδια τη σχέση.
Έτσι, συχνά, οδηγείται σε συμβιβασμούς, που δεν απειλούν όμως την συναισθηματική του ασφάλεια.

Τί οφείλεις να προσέχεις στην αρχή  μιας διαφωνίας με τον σύντροφό σας, που κινδυνεύει να εξελιχθεί σε καυγά;

Προσπάθησε να κάνεις όσο πιο ξεκάθαρο γίνεται μέσα σου το θέμα για το οποίο διαφωνείτε. Μη φορτώνεις στην παρούσα συζήτηση θέματα από το παρελθόν και θέματα που δεν είχες καταφέρει ποτέ να εκφράσεις.
Κάτι τέτοιο μπερδεύει τον άλλον και αυξάνει τη συναισθηματική ένταση μεταξύ σας.
Μη δίνεις  σημασία σε θέματα, που δεν έχουν τόση ουσία. Όπως και σε θέματα  που έρχονται δεύτερα μπροστά σε αυτό, που πραγματικά σας ενδιαφέρει. Μη χρησιμοποιείς απόλυτες εκφράσεις .
“Δεν θα σου ξαναμιλήσω ποτέ για κάτ” ή “πάντα έτσι ήσουν”.

Μην εμπλέκεις ή μην προσπαθείς να εμπλέξεις τρίτα πρόσωπα στη μεταξύ σας διαφωνία (παιδιά, φίλους, συγγενείς).

Μείνε όσο πιο πολύ μπορείς στα συναισθήματά σου. Μη  χάνεις, όμως, την ικανότητά σου να σκέφτεσαι και να επεξεργάζεσαι, με τη βοήθεια της λογικής, τα δεδομένα.

Μίλησε στο σύντροφό σου για το πώς νιώθεις όταν αυτός κάνει κάτι, που σου προξενεί αρνητικά συναισθήματα.

Μην εστιάζεις, όμως,  στο τι θα έπρεπε να κάνει. Αυτό θυμίζει κήρυγμα και κανείς δεν θέλει να ακούει κηρύγματα στη ζωή του. Μη διακόπτεις, μην ειρωνεύεσαι και μη χτυπάς ύπουλα τον σύντροφό σου.

Μη χρησιμοποιείς συναισθηματικούς εκβιασμούς και μην απειλείς το σύντροφό σου

Συμφωνήστε και οι δύο μαζί , από την αρχή της συζήτησης, σε έναν κοινό στόχο. Μιλήστε ανοιχτά και ξεκάθαρα για το τι περιμένετε από αυτή τη συζήτηση και για τους λόγους για τους οποίους την ξεκινάτε.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι δεν κινδυνεύουμε τόσο από τον ίδιο τον καυγά. Αλλά από τον τρόπο, με τον οποίο θα διαχειριστούμε μία διαφωνία. Όπως, επίσης, και από τα σκουπίδια που θα αφήσει πίσω της αυτή η διαφωνία στην ιστορία της σχέσης.

Ας επισημάνουμε και κάτι ακόμη, πολύ απλό και καθόλου δύσκολο, μα εξαιρετικά αποτελεσματικό.
Να μάθουμε ή καλύτερα να θυμηθούμε δύο λεξούλες  που αποδεικνύονται καθοριστικές για την επόμενη  φάση ενός καυγά.  “Δεν πειράζει” … Αυτές είναι οι λεξούλες. Να τις λέμε όμως και να τις εννοούμε.
Όχι, απλά για να βάλουμε στην άκρη αυτό που μας ενόχλησε, ούτε για να κουκουλώσουμε τα αληθινά μας συναισθήματα.

Μην ξεχνάς να δίνεις τόπο στην οργή  ή να αφήνεις στη άκρη κάτι δυσάρεστο προκειμένου να προχωρήσεις μπροστά. Αρκεί να είναι πέρα για πέρα αυθεντικό και να μη σε καταπιέζει.

Ζευγάρια διαφωνίες και βασικοί τρόποι έκφρασης

Θεοδοσία Μιχέλη Παπαπάνου 
Ψυχοθεραπεύτρια Οικογένειας-Νηπιαγωγός

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

17 − 8 =