Η Μαρία Φαραντούρη και το μειλίχιο τέρας

Η Μαρία Φαραντούρη και το μειλίχιο τέρας

Η Μαρία Φαραντούρη και το μειλίχιο τέρας

Με τη Μαρία Φαραντούρη συζητώντας για το μειλίχιο τέρας

Από μικρό κοριτσάκι είχα μουσική και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη στην πίσω μεριά του μυαλού μου
προτιμώντας εκείνα που εκφραζόντουσαν μέσα από τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη και του Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Τραγουδώντας προσπαθούσα να προσποιηθώ τη φωνή της η οποία κατ’ εμέ έβγαινε από μια αρχαία χοάνη κρυμμένη στο διάστημα και μαζί με την Ειρήνη Παππά βρισκόταν στην κορυφή της πυραμίδας των πιο ωραίων γυναικών.
Ακόμα και τα στρογγυλά γυαλιά μυωπίας που φορούσε και το ατημέλητο μακρύ μαλλί με τη χωρίστρα στη μέση
για μένα ήταν το απόλυτο fashion icon της εποχής μου και ήθελα να της μοιάσω …εις μάτην.

Έβλεπα στο πρόσωπό της μια αμαζόνα μια αγωνίστρια και ταυτιζόμουν.

Ερμηνεύτρια μοναδική τραγουδιών γεμάτα μηνύματα.
Σε εμψυχώνανε να πιστέψεις να αγωνιστείς μέχρις εσχάτων για να δεις τον Κόσμο καλύτερο!


Απόγευμα μέρας αφιερωμένης στον Αντιρατσισμό πήγα στο σπίτι της να συζητήσουμε.
Όμως το τότε κοριτσάκι –μιλώ για μένα- που προσπαθούσε να της μοιάσει μεταλλάχθηκε σε μια γυναίκα τσίτα στα botox προφανώς με πρότυπα γυναικών τελείως διαφορετικών από τότε αλλά που προβάλλουν σήμερα κατά κόρον τα ΜΜΕ…
τι άλλαξε τη ρωτάω και γελάμε.

Πού πήγαν τα ιδεώδη μας πού πήγε η αγωνιστικότητά μας να κάνουμε καλύτερο τον Κόσμο? Πρέπει να βρισκόμαστε κάτω από κίνδυνο … Γιατί γινόμαστε ένα “φαίνεσθαι “σε χαλαρούς καιρούς?

-Ένα μειλίχιο τερας ήρθε πολύ ύπουλα και κέρδισε την ιστορία. Κάποτε πιστεύαμε ότι θα αλλάξουμε τον κόσμο και είχαμε πολύ ισχυρά πρότυπα. Ήρθε λοιπόν ένα άλλο σύστημα που δεν φαινόταν πόσο ύπουλο ήταν και μας αγκάλιασε χωρίς να το καταλάβουμε. Ακόμα ανθρώπους που είχαν μυαλό με ανθρωπιστικές αξίες επηρέασε και δεν μπορέσανε να αντισταθούνε. Έφτιαξε την ΕΙΚΟΝΑ και τα έκανε όλα ΘΕΑΜΑ. Θυμόσαστε τι σοκ έπαθε όλη η ανθρωπότητα όταν είδε το πρώτο παιδάκι που πνίγηκε στο Αιγαίο ? Τώρα πια καθόμαστε στον καναπέ έχουμε συνηθίσει και λέμε «έτσι είναι η ζωή» και το πολύ να αλλάξουμε κανάλι αν μας ενοχλεί η εικόνα ενώ έχουμε γίνει κι εμείς ίδιοι με αυτό που θέλει το σύστημα …
Το μειλίχιο τερας κέρδισε την ιστορία και έκανε την εικόνα Θεό και όλα θέαμα.
Ο κόσμος δεν βγαίνει στους δρόμους να διαμαρτυρηθεί έχουμε ένα «κουτί» που μας λέει «μέσα από αυτό θα ζεις και θα εκφράζεσαι» και η εξατομίκευση είναι τόσο μεγάλη που νομίζουμε ότι επικοινωνούμε  επειδή κάπου γράψαμε δυο σχόλια…
Βέβαια είναι επανάσταση ότι έχει συμβεί στην πληροφορία και τον τρόπο που μεταδίδεται, υπάρχουν και τα θετικά αρκεί να τα χρησιμοποιούμε προς όφελός μας γιατί παίρνουμε πολλές πληροφορίες αλλά χάνουμε την ευαισθησία μας.

– Τα σημερινά τραγούδια δεν έχουν τα μηνύματα των τραγουδιών που τραγουδήσατε με την μελοποιημένη ποίηση σήμερα τραγουδά η «εικόνα» …

– Ναι εκφράζουν το ερωτικό σου πρόβλημα και παθητικά θα έλεγα. Σε όλη αυτή την αλλαγή δεν αντιστάθηκε ακόμα και η αριστερά. Τα χάσανε μπροστά στα θαύματα τα τεχνολογικά ωστόσο υπάρχουν βραδιές ποιητικές και για το βιβλίο και το θέατρο αλλά η μουσική έπαθε μια καθίζηση . Δεν γίνεται κάτι μαζικά όπως τότε που το τραγούδι είχε και πνευματική αξία με μηνύματα τώρα είναι μόνο ψυχαγωγία. Τότε στις ταβέρνες τραγουδούσαν Σεφέρη…


Σήμερα παγκόσμια μέρα Αντιρατσισμού μιλήστε μας πώς βλέπετε όλο αυτό. Έγινε κάποια πρόοδος από τότε που τραγουδήσατε τα Νέγρικα?

-Τότε ζήσαμε μια μεγάλη επανάσταση σε όλο τον κόσμο ιδιαίτερα για τα δικαιώματα των εγχρώμων και ο Γιάννης Νεγρεπόντης με τον Μάνο Λοίζο έφτιαξαν τα Νέγρικα. Είναι απαράδεκτο και αδιανόητο να βλέπουμε σήμερα ρατσιστικά και ναζιστικά ρεύματα. Ο ρατσισμός εκπορεύεται από τους πολέμους που οι λίγοι δημιουργούν για τα συμφέροντά τους.
Ο πιο επικίνδυνος ρατσισμός κρύβεται στον ανυποψίαστο πολίτη μέσα από ένα φόβο ότι αυτός ο μελαμψός που είναι δίπλα του θα τον κλέψει. Γονείς δεν έστειλαν τα παιδιά τους στο σχολείο γιατί διδασκόντουσαν εκεί και παιδάκια μεταναστών…
Το σύστημα εύκολα χειρίζεται τον κόσμο και τον στρέφει εναντίον κάθε αδύναμου κι οχι μόνο όταν μπροστά μας είναι ένα ανασφαλές και αβέβαιο μέλλον.
Κάποτε είχαμε το φασισμό και τον πόλεμο και ξέραμε ότι τον πολεμούσαμε και δεν θα κρατούσε για πολύ τώρα δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει και πού θα μας βγάλει όλο αυτό.
Όλοι πρέπει να αντιμετωπίσουμε και ιδίως τα κόμματα και οι πολιτικοί αυτό που “έρχεται” τις ακραίες εκφάνσεις και έγινε επειδή δεν προβλέψανε μια πραγματικά ενωμένη Ευρώπη όχι μόνο στο οικονομικό και με τον τρόπο που έγινε ακόμα κι αυτό.

Μίκης Θεοδωράκης

– Πατέρας… μια θεική προσωπικότητα και είμαι πολύ τυχερή που βρέθηκα κοντά του ήταν μέσα στην Συμπαντική Αρμονία μια ευτυχής συγκυρία!!!
Μακάρι και άλλοι καλλιτέχνες να έχουν την τύχη να βρεθούν κοντά σε τόσο χαρισματικούς ανθρώπους. Πέρα όμως από την φωνή μου ήταν και οι καταστάσεις διαφορετικές. Τώρα δεν θα είχα το σθένος να αντέξω τον ανταγωνισμό και να πολεμήσω τα θηρία. Ήμουν πολύ ευαίσθητη δεν θα είχα τις αντοχές…

Ποιές γυναίκες θαυμάσατε ?

– Με επηρέασε πάρα πολύ η Μαρία Κάλλας. Επίσης η Μπίλι Χόλιντει η Έλα Φιτζέραλντ η Σάρα Βον, τι φωνές, τι ευαισθησία, τι πάθος ! Ξεκίνησαν μέσα από τα γκέτο φτιάχνοντας αθάνατα τραγούδια!!! Στην περιπλάνησή μου γνώρισα κι άλλες αξιοθαύμαστες γυναίκες επιστημόνισσες και όχι μόνο.

Μάνος Χατζηδάκις

– Ο Μάνος μια άλλη πλευρά εσωστρεφής. Το έργο του Μελισσάνθη που έγραψε και τραγούδησα είναι πολιτικό έργο και μιλά για τον πόλεμο και τη μαυρίλα του. Πήρε μάλιστα μουσική και από τον εθνικό ύμνο. Ο Μίκης “σπρώχνει την μπουνιά να σπάσει το παράθυρο να βγει έξω” και ο Μάνος “κλείνει τη γρίλια”. Ο Διόνυσος και ο Απόλλων εξ ίσου σημαντικοί και οι δύο .

Σε μια τόσο γεμάτη ζωή είχατε χρόνο για τον Έρωτα?

– Το πάθος μου για τη μουσική ήταν αναμφίβολα ερωτισμός υψηλός που δέσποζε.
Βεβαίως και υπήρχε η ανάγκη για τη διαπροσωπική σχέση πάντα λελογισμένα.
Γνώρισα πολύ νωρίς το σύζυγό μου στην Ιταλία που ήταν φοιτητής ζητώντας του να μου μεταφράσει ποιήματα και τίτλους τραγουδιών στα Ιταλικά. Κάναμε οικογένεια πολύ αργότερα και έχουμε έναν γιο.

Περισσότερο από ένα χρόνο λειτουργεί διαδικτυακά το MikisRadio πώς σας φαίνεται?

– Το Mikisradio είναι μια όαση μέσα στο τοπίο το …μιντιακο το οποίο αφιερώνει ελάχιστο χρόνο για το τεράστιο έργο του συνθέτη.
Η προσφορά του MikisRadio είναι πολύ μεγάλη και εύχομαι καλό κουράγιο και καλή επιτυχία!

Ευχαριστούμε Μαρία Φαραντούρη για το φιλόξενο απόγευμα στο σπίτι σου…

Η Μαρία Φαραντούρη πρόσφατα κυκλοφόρησε μια καταπληκτική δουλειά σε συνεργασία με τον Cihan Turkoglu και άλλους καλλιτέχνες με τον τίτλο Beyond the Borders

Η Μαρία Φαραντούρη και το μειλίχιο τέρας

One thought on “Η Μαρία Φαραντούρη και το μειλίχιο τέρας

  1. Νούλη Τσαγκαράκη says:

    Υπέροχη συνέντευξη, υπέροχες και οι δυο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *