Η τέλεια μαμά είναι η αιώνια κουρασμένη;

Η τέλεια μαμά είναι η αιώνια κουρασμένη;

Η τέλεια μαμά είναι η αιώνια κουρασμένη;

Ξεκινάει όπου να ‘ ναι η νέα σχολική χρονιά. Όσες έχουμε παιδιά ,μαζί με τα μαθητούδια μας ,ένα άγχος το έχουμε κι εμείς.
Ειδικά αν τα βλαστάρια μας είναι στα νήπια ή στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Βρίσκουμε αρκετούς λόγους ώστε να μείνουμε άυπνες κάποια βράδια.
Οι λόγοι; Μα οι άλλες μαμάδες φυσικά!
Όλη η ιεροτελεστία της προετοιμασίας καταντάει αγχωτική. Ειδικά αν το /τα παιδιά μας δεν είναι συνεργάσιμοι τύποι .
Όσο κι αν έχεις ετοιμάσει τα ρούχα που θα φορέσουν ,το κολατσιό που θα πάρουν μαζί με την τσάντα τους -με τα σωστά βιβλία-έρχεται εκείνη η δύσκολη ώρα !

Η γκρίνια για τα ρούχα. Τις σφιχτές κάλτσες ,το εσώρουχο που είναι άβολο. Τα παπούτσια που τάχα χτυπάνε τα δάχτυλα κάνουν τα νεύρα μας να χτυπάνε στο κόκκινο.

Και ή θα πρέπει να το αφήσεις να φορέσει ότι θέλει ή να κάνεις την καρδιά και το στομάχι σου φιόγκο. Να μην αρχίσεις να ωρύεσαι. Στην πρώτη περίπτωση κινδυνεύεις να χαρακτηριστείς σαν αδιάφορη μάνα, που αφήνει το παιδί της να γυρνάει όπως να ναι και δεν της καίγεται καρφί. Στην δεύτερη περίπτωση σε ακούει όλη η οικοδομή νομίζοντας ότι είσαι μία μέγαιρα και ίσως θα έπρεπε να ειδοποιήσουν σύντομα την πρόνοια.

Για να κάνω ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση. Φαντάσου να έχεις ακόμη ένα ή δύο παιδιά πού να βρίσκονται σε διαφορετική βαθμίδα ,είτε νήπια είτε Γυμνάσιο /λύκειο.

Αυτό σημαίνει ότι ίσως χρειάζεται να κάνεις κάποια έξτρα δρομολόγια για να μοιράσεις τα παιδιά στα σχολεία τους.
Και αν ο σύντροφός σου δεν φεύγει νωρίς για τη δουλειά του ίσως έχεις κάποια βοήθεια . Αν όμως αυτό το αντιμετωπίζεις μόνη σου γιατί ο άλλος φεύγει νωρίς, τότε την έχεις “βάψει”!

Ένα μικρό παραθυράκι τύχης είναι να έχεις παππούδες και γιαγιάδες διαθέσιμους να σε βοηθήσουν. Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να θεωρείς τον εαυτό σου προνομιούχο!

Συνήθως τα “αγγελάκια” μας λες και είναι προγραμματισμένα να δουλεύουν το πρωί σε λειτουργία slow motion!
Μου έχει τύχει πολλές φορές να τρέχω. Ξεφυσώντας από το άγχος να μοιράσω τα παιδιά στα σχολεία τους πού βρίσκονται σε διαφορετικές τοποθεσίες να με περιμένει και δουλειά είτε στο σπίτι ,είτε η εργασία μου έξω.
Να έχω αρπάξει βιαστικά τα ρούχα μου από το στεγνωτήριο και η συνάδελφος που δεν έχει ακόμη παιδιά στολισμένη στην τρίχα να μου ρίχνει υποτιμητικές ματιές που αφορούν την εμφάνισή μου.
Την εμφάνιση μιας κουρασμένης μαμάς που τρέχει να τα προλάβει όλα χωρίς πάντα να το πετυχαίνει.

Κάποια άλλη φορά να συναντάς μαμάδες στο σχολείο χτενισμένες στο κομμωτήριο και μακιγιαρισμένες άψογα και να αναρωτιέσαι γιατί εσύ γυρνάς άβαφη ,με λεκέ από το πρωινό του παιδιού σου πάνω στο πουκάμισο.

Δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάποια συμβουλή κάποιος οδηγός για μαμάδες πού να τους λέει πώς να τα κάνουν όλα σωστά.
Να τα προλαβαίνουν, να είναι τα παιδιά τους και αυτές στην εντέλεια και να φαίνονται φρέσκες λες και έχουν γυρίσει από διήμερο spa.
Δεν ξέρω αν μπορώ να δώσω συμβουλές για την καλύτερη λειτουργία του αβάσταχτου πρωινού ξυπνήματος και της προετοιμασίας για το σχολείο.

Μετά από αρκετά χρόνια έχω καταλήξει να θεωρώ πώς κανείς στην πραγματικότητα δεν είναι τέλειος. Ούτε εμείς ούτε τα παιδιά μας.

Αυτό που ξέρω είναι ότι πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή και αγάπη. Να κάνουμε πέρα το άγχος και τη βιασύνη.
Και καμιά φορά αν δεν προλάβουμε το κουδούνι να μην αφήσουμε κανέναν να μας κοιτάξει στραβά γιατί ακόμη και η αργοπορία είναι μέρος της ζωής μας.

Απόλαυσε την κάθε στιγμή από τη ζωή των παιδιών σου. Και όταν σου έρθει να του πεις ότι οι χελώνες κάνουν πιο γρήγορα από αυτό μην το κάνεις. Απλά μέτρα μέχρι το 10, χαμογέλασε και κάνε μία σφιχτή αγκαλιά στο πολυτιμότερο πλάσμα στον κόσμο για σένα!

Η τέλεια μαμά είναι η αιώνια κουρασμένη;

Φανή Τερζόγλου η συγγραφέας των αιώνια έφηβων

Φανή Τερζόγλου η συγγραφέας των αιώνια έφηβων

One thought on “Η τέλεια μαμά είναι η αιώνια κουρασμένη;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

3 × 3 =