Μετά τα 50 αλλάζουμε διατροφικό πλάνο

Μετά τα 50 αλλάζουμε διατροφικό πλάνο

Μετά τα 50 αλλάζουμε διατροφικό πλάνο

Καθώς με το πέρασμα του χρόνου oι απαιτήσεις του οργανισμού μας αλλάζουν. Αντιστοίχως πρέπει να προσαρμόζονται και οι διατροφικές μας συνήθειες: Ειδικά για τις γυναίκες μετά τα 50 έτη. Λόγω των ορμονικών αλλαγών που συντελούνται κατά την εμμηνόπαυση και επιδρούν σε πολλά συστήματα του οργανισμού τους, π.χ. αναπαραγωγικό, καρδιαγγειακό, σκελετικό.

Σε αυτή την ηλικία δεν συστήνεται στις γυναίκες να κάνουν δίαιτα αλλά να αλλάξουν το διατροφικό τους πλάνο. Να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή, παράλληλα με άλλες ευεργετικές συνήθειες. Όπως η τακτική άσκηση και ο ποιοτικός ύπνος.

Γι΄ αυτό οι ειδικοί προτείνουν στις γυναίκες μετά τα 40 το περπάτημα, το ελαφρύ τρέξιμο ή την κολύμβηση, προκειμένου να αυξήσουν το ρυθμό του μεταβολισμού και επομένως να «κάψουν» θερμίδες.

Ποιες τροφές όμως χρειάζεται μια γυναίκα μετά τα 50;

1.Τροφές για να υποστηρίξουν τις ορμονικές αλλαγές

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης αλλάζουν οι ορμόνες του οργανισμού και τα βασικότερα συμπτώματα είναι νυχτερινή εφίδρωση. Προβλήματα στον ύπνο, εναλλαγές στη διάθεση, εξάψεις κλπ. Ξεκινήστε να τρώτε δύο φορές την εβδομάδα λιπαρά ψάρια, όπως σαρδέλες, σολομό και φρέσκο τόνο. Είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τροφές που προστατεύουν επίσης και  το καρδιαγγειακό σύστημα.

2.Τροφές πλούσιες με αντιοξειδωτικά για τη γήρανση

Έχει αποδειχθεί από μελέτες ότι ορισμένα τρόφιμα, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μπορούν να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην γήρανση. Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά προσδίδουν ισχυρό αίσθημα κορεσμού, ενώ είναι οι κύριες πηγές αντιοξειδωτικών στοιχείων.

Επίσης η βιταμίνη C έχει αντιοξειδωτική δράση και είναι το «κλειδί» για την επανόρθωση, την αναδόμηση και τη διατήρηση των υγιών κυττάρων σε όλο τον οργανισμό. Βάλτε συχνά στο τραπέζι σας μπρόκολο, εσπεριδοειδή φρούτα, ντομάτες, λάχανο και ακτινίδιο.

3.Τροφές για τη διατήρηση της υγείας των οστών

Η υγεία των οστών είναι πολύ σημαντική στην περίοδο της εμμηνόπαυσης, που πρέπει να χαρακτηρίζεται από την επαρκή πρόσληψη ασβεστίου. Επίσης, εκτός από τα γνωστά γαλακτοκομικά, καλές πηγές ασβεστίου είναι οι ανάλατοι ξηροί καρποί, τα σκούρα πράσινα λαχανικά και τα μικρά ψαράκια, όταν τρώγονται ολόκληρα.

Για να καταφέρει όμως το πολύτιμο αυτό συστατικό να απορροφηθεί είναι απαραίτητη η παρουσία βιταμίνης D. Οι πηγές βιταμίνης D στη διατροφή είναι τα ψάρια και τα ενισχυμένα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί), καθώς και τα δημητριακά.

Ωστόσο ο οργανισμός σας δεν μπορεί εύκολα να απορροφήσει τη βιταμίνη D από τα τρόφιμα. Ο ήλιος είναι η καλύτερη πηγή της βιταμίνης, με 20-30 λεπτά έκθεσης την ημέρα να θεωρούνται αρκετά.

Τέλος, μετά την ηλικία των 50 ετών είναι συχνή και η έλλειψη Β12.

Μετά τα 50 αλλάζουμε διατροφικό πλάνο

Πηγή THERAPIES.GR

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

7 + 12 =