Ξεφορτωθείτε όλα τα περιττά σε 8 βήματα

Ξεφορτωθείτε όλα τα περιττά σε 8 βήματα

Ξεφορτωθείτε όλα τα περιττά σε 8 βήματα

Για να αποκτήσεις ένα σπίτι που αποπνέει ηρεμία, χρειάζεται να ξεφορτωθείς όλα τα περιττά πράγματα. Κάνε την αρχή ακολουθώντας 8 απλές συμβουλές decluttering και όλα τα άλλα έρχονται!

Marie Kondo είναι η σελέμπριτι-γκουρού των τακτοποιημένων σπιτιών, γιατί ακόμα και το «ξεσκαρτάρισμα» θέλει μέθοδο και συστηματικότητα, διαφορετικά θα χαθούμε κάτω από κούτες πραγμάτων που απλώς μεταφέρονται από το ένα δωμάτιο στο άλλο.

1. Ξεκινήστε το decluttering φτιάχνοντας μια λίστα

Είναι ευκολότερο να τηρήσετε ένα πρόγραμμα, όταν γνωρίζετε ακριβώς τι χρειάζεται να κάνετε. Το πλάνο θα σας βοηθήσει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι στον στόχο σας, αλλά και να παρακολουθείτε την πρόοδό σας.
Προσθέστε στη λίστα με τις διάφορες αγγαρείες και τα σημεία στα οποία μαζεύονται συνήθως τα περισσότερα πράγματα, ώστε να κάνετε το ξεκαθάρισμα των περιοχών αυτό μέρος της εβδομαδιαίας σας ρουτίνας.

2. Βάλτε μικρούς στόχους

Μην προσπαθήσετε να συγυρίσετε όλο το σπίτι σε μια μέρα. Το πιο πιθανό είναι να μην τα καταφέρετε, να μπουχτίσετε και να εγκαταλείψετε την προσπάθεια στη μέση. Είναι προτιμότερο να θέσετε μικρούς στόχους. Για παράδειγμα, αφιερώστε μία ώρα την Κυριακή για να τακτοποιήσετε μόνο τα συρτάρια σας, διαλέξτε από τη ντουλάπα σας πέντε ρούχα που θα δωρίσετε, καθαρίστε το μισό δωμάτιο.

3. Προγραμματίστε το decluttering σε μικρές δόσεις

Το συγύρισμα του σπιτιού σπάνια είναι στην κορυφή της λίστας με τα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε, γι’ αυτό συνεχώς το αναβάλλουμε. Ένας τρόπος για να αλλάξει η κατάσταση αυτή είναι να σημειώσετε στην ατζέντα σας την ημέρα ή την ώρα που θα αφιερώσετε στη συγκεκριμένη εργασία. Μπορείτε, για παράδειγμα, να προγραμματίζετε 20 λεπτά κάθε βράδυ για το συμμάζεμα ενός δωματίου. Μην αγχωθείτε εάν δεν το ολοκληρώσετε στον καθορισμένο χρόνο, γιατί μπορείτε απλά να ορίσετε μια νέα ημέρα και ώρα για να το τελειώσετε.

4. Κάντε αγορές με προϋποθέσεις

Ο πιο εύκολος τρόπος για να κρατήσετε ένα σπίτι τακτοποιημένο είναι να μην έχετε εξαρχής πολλά πράγματα. Πώς θα το καταφέρετε αυτό;

Μπορείτε να μην αγοράζετε καινούργια ρούχα, μικροσυσκευές και διακοσμητικά έως ότου αχρηστευθεί κάτι από τα παλιά.

Μπορείτε πριν πάρετε κάτι καινούργιο, να ξεφορτωθείτε κάτι παλιό. Επίσης, αντικείμενα που απλώς καταλαμβάνουν χώρο μπορείτε να τα πουλήσετε ή να τα χαρίσετε.

5. Ξεκινήστε το decluttering από τα εύκολα

Μια αποτελεσματική τακτική για να ξεκινήσετε το ξεσκαρτάρισμα είναι να κάνετε πρώτα ένα γρήγορο γενικό πέρασμα και να ξεφορτωθείτε αμέσως ό,τι είναι χαλασμένο ή δεν θέλετε πια. Μπορεί να είναι λίγα, αλλά είναι μια καλή αρχή, που θα σας δώσει θάρρος να συνεχίσετε. Έπειτα, εστιάστε σε όσα έχουν μείνει και σκεφτείτε με την ησυχία σας ποια θα σας λείψουν αν φύγουν.

6. Κάντε μια καλή πράξη

Είναι πιο εύκολο να διώξετε πράγματα, αν γνωρίζετε ότι θα πάνε για καλό σκοπό. Επομένως, βρείτε δομές, οργανώσεις ή ανθρώπους της περιοχής σας που έχουν ανάγκη και προσφέρετέ τους κάτι που δεν σας είναι πια χρήσιμο ή απαραίτητο.

7. Αδειάστε και ξαναγεμίστε

Αδειάστε τελείως τα ράφια της κουζίνας, την ντουλάπα, τα συρτάρια σας, και συγκεντρώστε το περιεχόμενό τους στο πάτωμα, στο τραπέζι, στο κρεβάτι. Στη συνέχεια, ξεσκονίστε καλά τους χώρους αποθήκευσης και ορίστε μια θέση για ό,τι χρειάζεστε πραγματικά.

Θα ξαφνιαστείτε από το πόσα πράγματα έχετε διπλά, τριπλά ή ξεχασμένα σε μια γωνιά.

Μάλιστα, αν κάθε πράγμα έχει τη θέση του, θα γνωρίζετε αμέσως που πρέπει να φυλάσσεται.

8. Πάρτε καλάθια

Ένας έξυπνος τρόπος για να δείτε τι μπορείτε να ξεφορτωθείτε και τι όχι, είναι

να χωρίσετε τα πράγματά σας σε τρία μεγάλα καλάθια

Στο ένα θα βάλετε αυτά που σίγουρα χρειάζεστε, στο άλλο αυτά που σίγουρα δεν χρειάζεστε πια και στο τρίτο αυτά για τα οποία δεν είστε σίγουροι.

Κρύψτε το τελευταίο καλάθι και μετά από μερικούς μήνες ελέγξτε ξανά το περιεχόμενό του. Θα είναι πολύ πιο εύκολο τότε να αποφασίσετε τι θα κάνετε με αυτό.

Ξεφορτωθείτε όλα τα περιττά σε 8 βήματα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *