Παιδικά τραύματα κι ο φόβος της εγκατάλειψης

Παιδικά τραύματα κι ο φόβος της εγκατάλειψης

Παιδικά τραύματα κι ο φόβος της εγκατάλειψης

Οι γονείς μας είναι το πρώτο πρότυπο που έχουμε ως παιδιά σε ό,τι έχει να κάνει με την αγάπη και το συναισθηματικό δέσιμο. Όταν όμως το πρότυπο αυτό είναι κακό, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύ σοβαρά. Να δημιουργηθούν δηλαδή τραύματα που θα κουβαλάει κανείς σε όλη του τη ζωή και φυσικά τα μεταφέρει και στις σχέσεις του. Διαβάστε τα έξι τραύματα από οι κόρες που δεν αγαπήθηκαν στην παιδική τους ηλικία, μεταφέρουν στις σχέσεις τους.

Από τη Σοφία Κροκιδά

Η παιδική ηλικία πρέπει να είναι μια περίοδος ανεμελιάς, γεμάτη αγάπη και γέλια. Δυστυχώς όμως

υπάρχουν και παιδιά που δεν έχουν ζήσει τέτοιες στιγμές. Και καταλήγουν συναισθηματικά παραμελημένα και επιβαρυμένα

Και όσο κι αν κάποιοι κουνάνε το κεφάλι υποτιμητικά όταν ακούνε ότι η κακή παιδική ηλικία μάς επηρεάζει για το υπόλοιπο της ζωής μας, δυστυχώς είναι αλήθεια. Άλλωστε, οι γονείς είναι αυτοί που μας διαμορφώνουν και ετοιμάζουν το έδαφος για το πώς θα είμαστε ως ενήλικες. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνουμε προσκολλημένες στο παρελθόν, σημαίνει όμως ότι πρέπει να καταλάβουμε τις εμπειρίες και να βρούμε τρόπο να τις υπερκεράσουμε.

Ποια είναι τα βασικά τραύματα:

1. Έχει μη υγιείς συμπεριφορές προσκόλλησης

Οι συμπεριφορές προσκόλλησης είναι ένας άμεσος αντικατοπτρισμός της σχέσης μας με τους γονείς μας. Όταν αυτοί δένονται μαζί μας και μας βοηθούν να νιώθουμε ασφάλεια και αγάπη αναπτύσσουμε υγιείς συμπεριφορές στη μετέπειτα ζωή μας και τις σχέσεις μας.

Όταν όμως οι γονείς μας μάς έχουν παραμελήσει είτε συναισθηματικά είτε με άλλους τρόπους, τότε δημιουργούνται προβλήματα.

Όπως για παράδειγμα, δεσμοί που διέπονται από ανασφάλεια και οδηγούν σε ψυχωτικές συμπεριφορές που μπορεί να απομακρύνουν τους αγαπημένους μας. Ή μπορεί να μας σπρώξει να χτίσουμε τείχη και εμπόδια γύρω μας για να μην μπορούν οι άλλοι να μας πλησιάσουν.

2. Δεν ξέρει να εμπιστεύεται

Ένα ακόμη αποτέλεσμα της κακής παιδικής ηλικίας είναι ότι δεν μαθαίνουμε ποτέ να εμπιστευόμαστε τους άλλους. Η εμπιστοσύνη είναι σημαντικό στοιχείο κάθε ερωτικής σχέσης, που αν λείπει μπορεί να γκρεμίσει όλα όσα χτίσαμε με τον σύντροφό μας με κόπο.

3. Φοβάται την εγκατάλειψη

Τα παιδιά είναι ευάλωτα και γεννιούνται με την ανάγκη να τα αγαπούν και να τα προστατεύουν.

Οι γονείς που δεν δίνουν αγάπη στα παιδιά τους δεν τους προσφέρουν ό,τι χρειάζεται και δημιουργούν το τραύμα της εγκατάλειψης.

Το παιδί με τη σειρά του ως ενήλικας μαθαίνει να φοβάται μην το αφήσουν, κάποιες φορές τόσο πολύ που παρερμηνεύει τα σημάδια που του στέλνει ο σύντροφός του χωρίς να μπορεί να δει την αγάπη που του προσφέρεται.

4. Δεν έχει όρια

Το παιδί μαθαίνει τα όρια μέσω των γονιών τους. Όταν λοιπόν δεν υπάρχουν όρια στην παιδική μας ηλικία υπάρχει ο κίνδυνος να δοθούμε ολοκληρωτικά σε κάποιον απερίσκεπτα. Ή να απομακρυνόμαστε από ανθρώπους που ξέρουν να βάζουν τα όριά τους.

5. Δυσκολεύεται να εκφραστεί συναισθηματικά

Οι συναισθηματικά παραμελημένοι άνθρωποι δεν έχουν βιώσει την αγάπη του γονιού που ενδιαφέρεται για τα συναισθήματα του παιδιού του. Αντίθετα, βιώνουν την ακύρωση, που μπορεί να τους κάνει να φοβούνται τα συναισθήματά τους και να μην ξέρουν πώς να τα χειριστούν. Στις μελλοντικές τους σχέσεις συνήθως οι άνθρωποι αυτοί κρατάνε τα πάντα μέσα τους, χειροτερεύοντας έτσι καταστάσεις.

6. Παλεύει με τον εαυτό του

Όταν έχουμε μια υγιή σχέση με τους γονείς μας μαθαίνουμε ότι αξίζουμε την ανιδιοτελή αγάπη των άλλων. Όταν έχουμε παραμεληθεί ως παιδιά νιώθουμε ότι δεν αξίζουμε τίποτα. Κι αυτό μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό για τις ενήλικες σχέσεις μας.

Παιδικά τραύματα κι ο φόβος της εγκατάλειψης

Από τη Σοφία Κροκιδά

Ποιόν στηρίζει το ΕΝΑΚ στις δημοτικές εκλογές;

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *