Δυνατό ανοσοποιητικό ασπίδα ενάντια στον Covid
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
Το τελευταίο διάστημα, παρατηρούμε ότι αυξάνονται ολοένα και περισσότερο τα κρούσματα αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης που ζούμε, που ονομάζεται Covid – 19.
Δεν υπάρχουν ‘’ειδικές τροφές ‘’ αλλά ούτε και κάποιο θρεπτικό συστατικό ή συμπλήρωμα διατροφής ώστε να μην νοσήσετε από τον Covid – 19.
Η καλύτερη σύσταση του κορονοϊου είναι η σωστή υγιεινή.
Δηλαδή, η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, το σχολαστικό πλύσιμο χεριών, η απολύμανση επιφανειών καθώς και η αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους, είναι κάποια από τα μέτρα, που θα μας βοηθήσουν να μην έρθουμε αντιμέτωποι με τον ιό .
Για να χτίσω ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, θα πρέπει να επιλέξω έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Η διατροφή, η άσκηση, η επαρκής ενυδάτωση, η χαλάρωση , ο καλός και ποιοτικός ύπνος και η αποφυγή του καπνίσματος , του αλκοόλ και του στρες , μπορεί να ενισχύσουν σημαντικά τον οργανισμό μας.
Όταν αναφερόμαστε σε τρόφιμα και θρεπτικά που βοηθούν το ανοσοποιητικό μας, αναφερόμαστε κυρίως στη βιταμίνη C, τη βιταμίνη D, τον ψευδάργυρο, και τα προβιοτικά.
Η βιταμίνη C, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η βασική πηγή της βιταμίνης C. Πολλοί με ρωτάτε , αν χρειάζεται να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα βιταμίνης C.
Η απάντηση είναι όχι. Δεν χρειάζεται να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα δεδομένου ότι καταναλώνεται 5-6 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά.
Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνης C, είναι οι κόκκινες και οι κίτρινες πιπεριές , το ακτινίδιο, ο μαιντανός, ο ανανάς, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, οι φράουλες, το πορτοκάλι , το μανταρίνι και πολλές άλλες..
Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D, γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου», είναι εξίσου σημαντική μιας και συσχετίζουν την έλλειψή της με υψηλά ποσοστά γρίπης και θνησιμότητας.
Επιπλέον, υπάρχει κάποια συσχέτιση από μελέτες με την ευεργετική της δράση σε καταστάσεις λοίμωξης του αναπνευστικού. Κατά τους χειμερινούς μήνες, τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι μειωμένα.
Η ανεπαρκής έκθεση μας στον ήλιο καθώς και η μειωμένη ηλιοφάνεια , είναι ορισμένα από τα λάθη που κάνουμε ή προκαλούμε εμείς οι ίδιοι την έλλειψη της.
Τώρα στο lockdown, κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στο σπίτι ίσως να είναι και το μόνο μικροθρεπτικό συστατικό που πιθανόν να έχει ανάγκη ο οργανισμός μας. Γι αυτό λοιπόν, συστήνεται η καθημερινή έκθεση μας στον ήλιο.
Μπορείτε να το κάνετε με μία βόλτα σε κάποιο ηλιόλουστο πάρκο, ένα διάβασμα ενός τετάρτου στο μπαλκόνι μας, ακόμα και δέκα λεπτά στην ταράτσα του σπιτιού σας θα ήταν πολύ ωφέλιμο αν φυσικά οι καιρικές συνθήκες σας το επιτρέπουν.
Η βιταμίνη D, μας προστατεύει από την οστεοπόρωση, την υπέρταση, τον καρκίνο μέχρι την κατάθλιψη.
Οι κυριότερες πηγές της βιταμίνης D είναι το μοσχαρίσιο συκώτι, η σαρδέλα, ο σολωμός, το σκουμπρί, ο τόνος, τα μανιτάρια, ο χυμός πορτοκαλιού, τα δημητριακά, ο κρόκος του αυγού, το αγελαδινό γάλα καθώς και το γάλα αμυγδάλου.
Αντιοξειδωτικά Συστατικά
Τα αντιοξειδωτικά συστατικά, είναι ουσίες που περιέχονται στις τροφές, δρούν ενάντια στο οξειδωτικό στρες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας.
Το οξειδωτικό στρες σχετίζεται με πολλά νοσήματα όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος και ο διαβήτης.
Τα σημαντικότερα αντιοξειδωτικά είναι η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη C όπως αναφέραμε , το σελήνιο και τα καροτενοειδή.
Τα χρώματα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη συσχέτιση τους με τα αντιοξειδωτικά. Τα κυριότερα είναι:
Κόκκινο χρώμα (λυκοπένιο, πολυφαινόλες): ντομάτες, κεράσια, μήλα, φράουλες, καρπούζι και ρόδι.
Κίτρινο/Πορτοκαλί χρώμα (καροτενοειδή): καρότα, βερίκοκα, πορτοκάλια και ανανάς.
Πράσινο χρώμα (πολυφαινόλες, χλωροφύλλες): λαχανάκια Βρυξελλών, ακτινίδια, αβοκάντο, κουνουπίδι, μπρόκολο, και σταφύλια.
Μπλέ/Μωβ χρώμα (ανθοκυάνες): μπλε και μαύρα μούρα, μελιτζάνες, και δαμάσκηνα.
Ψευδάργυρος
Είναι ένα μέταλλο που ανήκει στην κατηγορία των ιχνοστοιχείων, δηλαδή ο οργανισμός μας χρειάζεται μικρές μόνο ποσότητες για να καλύψει τις ανάγκες του. Είναι ένα απαραίτητο συστατικό για τη σωστή λειτουργία το ανοσοποιητικού μας.
Έχει παρατηρηθεί ότι σχετίζεται με το κρυολόγημα και μάλιστα μπορεί να μειώσει τη διάρκεια των συμπτωμάτων και να επισπεύσει σημαντικά στην ανάρρωση ενός κρυολογήματος, χάρη στην αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική του δράση.
Η έλλειψη του, αν και δεν είναι συνηθισμένη, μπορεί να οδηγήσει σε μια εξασθενημένη ανοσοαπόκριση. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε αποτελεσματική προστασία κατά της λοίμωξης του Covid-19. Πηγές ψευδαργύρου είναι τα οστρακοειδή, το μοσχαρίσιο κρέας, το αρνί και τα αμύγδαλα.
Προβιοτικά
Τα προβιοτικά είναι «φιλικά βακτήρια» που ζουν στο σώμα μας και βοηθούν στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού από λοιμώξεις που προκαλούνται από εχθρικά βακτήρια ή άλλα μικρόβια.
Ευνοούν την ανάπτυξη των «καλών» βακτηρίων με αποτέλεσμα να διατηρούν σε ελεγχόμενα επίπεδα τον πληθυσμό των «κακών» βακτηρίων και έτσι προστατεύουν από νόσους.
Τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά είναι: γάλα σόγιας, αγελαδινό γάλα, βουτυρόγαλα, μερικά μαλακά τυριά, κεφίρ, λάχανο τουρσί, και το γιαούρτι.
Όλα τα παραπάνω συστατικά, θα τα βρείτε ακλουθώντας ένα μοντέλο μεσογειακής διατροφής.
Η Μεσογειακή διατροφή έχει από καιρό θεωρηθεί ως μια από τις πιο υγιεινές κουζίνες του πλανήτη. Eίναι ένας τρόπος ζωής, όπου η καλή γεύση συναντά την καλή υγεία.
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι μια πλήρης και ισορροπημένη διατροφή, καθώς και ένας υγιεινός τρόπος ζωής, μας προσφέρουν όλα όσα χρειάζεται το ανοσοποιητικό μας.
Δυνατό ανοσοποιητικό ασπίδα ενάντια στον Covid
Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Μπουμπουλινας 34, Ηλιούπολη
τηλ. 21 0993 5987