Mikis Radio συνέντευξη με τον Νίκο Θεοδωράκη

Ιστορικές παρεμβάσεις του Μίκη Θεοδωράκη

Mikis Radio Συνέντευξη με τον Νίκο Θεοδωράκη

Mikis Radio συνέντευξη με τον Νίκο Θεοδωράκη, το δημιουργό του

Το διαδικτυακό ραδιόφωνο Mikis Radio έχει έδρα την Ηλιούπολη και έχω την τιμή να είμαι η πρώτη του εκφωνήτρια. Τεράστια τιμή για μένα που μεγάλωσα έχοντας 24 ώρες το 24ωρο μουσική Μίκη Θεοδωράκη στην πίσω μεριά του μυαλού μου. Ερωτευόμουν αγωνιζόμουν θύμωνα μάλωνα ηρεμούσα ανασύροντας κάθε φορά απ το Θεοδωρακικό juke box του μυαλού μου το ανάλογο τραγούδι. Νίκος Θεοδωράκης είναι ο δημιουργός του και  έκανε διαδικτυακό αυτό που ζούσα από πεντάχρονο παιδάκι …το Mikis Radio

Νίκο Θεοδωράκη τι μεταδίδει το διαδικτυακό σας ραδιόφωνο Mikis Radio ?

-To Mikis Radio μεταδίδει ολόκληρο το έργο του Μίκη Θεοδωράκη 24 ώρες το 24ωρο καθημερινά δίνοντας στον ακροατή δύο επιλογές. 

Mikis Radio 1  ακούγονται με πρόγραμμα οι κύκλοι  τραγουδιών από τη δεκαετία του 90 μέχρι σήμερα,  τα  συμφωνικά  έργα, μουσική δωματίου όπερες ραψωδίες και μπαλέτα δίνοντας έμφαση και  στο άγνωστο έργο του. Mikis Radio 2 ακούγεται μια τεράστια  play list με έντεχνα  λαϊκά  και κυρίως εκτελέσεις από ξένους ερμηνευτές.  Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μιλάμε για την πιο οργανωμένη ψηφιακή μουσική βιβλιοθήκη με πάνω από 4.300 μουσικά κομμάτια.

 

Ποια ανάγκη έρχεται να καλύψει στη ραδιοφωνική μουσική σκηνή και τι σας ώθησε να το δημιουργήσετε?

-Η ραδιοφωνική μουσική σκηνή είναι γεμάτη από λίστες συγκεκριμένων τραγουδιών που προωθούν οι παραγωγοί. Εμείς θέλουμε  να γνωρίσει ο κόσμος το έργο του συνθέτη-πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας– και το οποίο δεν είναι μέσα σε αυτές τις λίστες και δεν ακούγεται

Ο Μίκης Θεοδωράκης πώς το εισέπραξε όλο αυτό, σας συμπαραστάθηκε?

-«Αισθάνθηκα όπως όταν απελευθερώθηκε η Ελλάδα από τους Γερμανούς. Μέσα από το Mikis Radio πετά η μουσική μου ελεύθερη σε όλο τον κόσμο» ήταν τα λόγια του  μόλις το άκουσε πρώτη φορά. Βεβαίως και  συμπαραστάθηκε δίνοντάς μου αυτό το τεράστιο υλικό, οδηγίες και συμβουλές για την καλύτερη λειτουργία του ραδιοφώνου.

Θα μπορέσει το Mikis Radio να επιβιώσει σε ένα κόσμο που τα ραδιόφωνα μεταδίδουν εμπορικά τραγούδια με προκαθορισμένες πληρωμένες λίστες από τις εταιρείες ?

-Σίγουρα διότι  υπάρχει η ανάγκη  για ποιοτική μουσική  κάποιοι την αναζητούν και σε κάποιους άλλους πρέπει να την ξυπνήσουμε. Άλλωστε δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα το ακούν καθημερινά πάνω από  90 χώρες.  Από Καναδά Βραζιλία μέχρι την Κίνα την Κορέα και φυσικά την Νότια Αφρική και την Αυστραλία. Πέρα από αυτό θα παλέψουμε να μην μείνει μόνο στα πλαίσια του διαδικτύου αλλά να περάσει  στην ψηφιακή πλατφόρμα που έρχεται και στην Ελλάδα. 

Τι θα βοηθούσε το MIKIS RADIO ώστε να εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και σαν ένα ραδιοφωνικό Μέγαρο βασισμένο στη μουσική τον Μίκη Θεοδωράκη?

-Η υποστήριξή του από  δημόσιους φορείς και  οργανισμούς. Να ακούγεται σε  μουσεία  σχολεία  πανεπιστήμια -έτσι κι αλλιώς είναι δωρεάν- αλλά γιατί όχι και σε σημεία εισόδου στην χώρα μας όπως είναι τα αεροδρόμια

Μήπως είναι βαρετό για τον ακροατή να ακούει τραγούδια ενός μόνο συνθέτη?

-Σε καμία περίπτωση. Τα τραγούδια του Μίκη έχουν ερμηνευτεί από αναρίθμητους σπουδαίους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες ανά τον κόσμο . Έντιθ  Πιάφ, Αλμπάνο , Shirley Bassey, Beetles, Baez  και όχι  μόνο. Δεν υπάρχει Ελληνική φωνή που δεν τον έχει τραγουδήσει. Από τους Κώστα Χατζή,  Γιάννη Πουλόπουλο , Νανά Μούσχουρη , Μαίρη Λίντα, Μαρία Φαραντούρη,  Γρηγόρη Μπιθικώτση, Στέλιο  Καζαντζίδη, Γιώργο Νταλάρα,  Πέτρο Πανδή  μέχρι στις μέρες μας τους  Locomondo τον Μαχαιρίτσα τον Γιάννη Κότσιρα την Ζουγανέλη και η λίστα δεν έχει τέλος. Ο Μίκης όπως λέγεται  έχει γράψει  «την άμμο της θάλασσας»Ο ακροατής για να ακούσει στο Mikis Radio το  ίδιο τραγούδι την ίδια εκτέλεση θα χρειαστεί  πάνω από μια εβδομάδα και θα ανακαλύψει τόσα  πράγματα που δεν γνώριζε αλλά  και τραγούδια που δεν είχε την τύχη να τα ακούσει.

Τι θέλει να επικοινωνήσει το Mikis Radio ?

– Όπως έχει πει και ο ίδιος ο Μίκης υπάρχει μουσική για ανεύθυνους και για υπεύθυνους ανθρώπους. Πιστεύω πως η μουσική του πέρα από τον ψυχαγωγικό της ρόλο έχει πάρα πολλά στοιχεία Ελληνικής αυτογνωσίας, ποιοι είμαστε  και τι ζητάμε στο παγκόσμιο γίγνεσθαι . Όλα αυτά ο Μίκης τα απαντά μέσα από το έργο του.  Το έργο του περιέχει  σημαντικά στοιχεία της Ελληνικής κυρίως αλλά και της παγκόσμιας Ιστορίας από την δεκαετία του 40 μέχρι σήμερα αλλά και πιο πίσω της Αρχαίας Ελλάδας και του Βυζαντίου. Όλα βρίσκονται μέσα στις Όπερες και τις Αρχαίες τραγωδίες και να μη ξεχνάμε οι πρώτες του συνθέσεις ξεκίνησαν από την αγάπη του στη βυζαντινή μουσική.

Νίκο Θεοδωράκη κλείνοντας τη συνέντευξη δώστε μας ένα μήνυμα

-Να γίνουμε πιο ουσιαστικοί μέσα από την αυτογνωσία και  να αντιστεκόμαστε στα σημεία των καιρών !!!

Gogo Tsakoyani

Γωγώ Τσακογιάννη

www.mikisradio.com 

 

 

 

 

One thought on “Mikis Radio συνέντευξη με τον Νίκο Θεοδωράκη

  1. Παναγιώτα Πώχου says:

    Πρέπει οι νέοι σήμερα να γνωρίσουν την μουσική το έργο του Μίκη Θεοδωράκη όπως είχαμε εμείς την τύχη ΑΡΑ Η ΕΥΘΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΩΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ-από το νήπιο ακόμα και εκεί ακόμη έχουμε ευθύνη να ζητήσουμε να απαιτήσουμε άλλωστε ο Μίκης Θεοδωράκης όπως και άλλοι βέβαια καλλιτέχνες δημιουργοί αποτελεί Εθνική κληρονομιά-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

fourteen − seven =