Καλοπληρωμένη φτήνια στο Big Brother

Καλοπληρωμένη φτήνια στο Big Brother

Καλοπληρωμένη φτήνια στο Big Brother

Στις γειτονιές της περασμένης δεκαετίας και προ lockdown εποχής παρατηρούσαμε τις κουτσομπόλες γειτόνισσες. Σχολίαζαν τα γεγονότα που συνέβαιναν στη γύρω περιοχή.

Στα χωριά οι κάτοικοι και ίσως λίγο περισσότερο οι γυναίκες στις αυλές τους μαζεύονταν σε πηγαδάκια. Σχολίαζαν τις υπόλοιπες συγχωριανές τους.
“Κουτσομπολιό, λένε κάποιοι. “Κοινωνικό σχόλιο”, υποστηρίζουν μερικοί. Θεωρώ πως αυτά τα δύο απέχουν λίγο στην πραγματικότητα.
Μα και εμείς σαν άνθρωποι σίγουρα έχουμε συμμετάσχει είτε σε κάποιο πηγαδάκι. Στη δουλειά μας είτε στην είσοδο της οικοδομής μας περιμένοντας το ασανσέρ .

Η τεχνολογία και κάποια “μεγάλα μυαλά” βρήκαν τρόπο να μεγιστοποιήσουν αυτή τη μορφή περιέργειας του ανθρώπου. Σήμερα αρκετές χιλιάδες θεατές παρακολουθούν το Βig brother!

Στην κουλτούρα του νεοέλληνα εισέβαλε προ εικοσαετίας η αμερικανόφερτη εκπομπή κουβαλώντας μαζί της … τα μύρια !
Στην αρχή η περιέργεια του καινούριου. 15-20 νοματαίοι κάθονται έγκλειστοι σε ένα σπίτι για τρεις μήνες και βάλε.
Τρώνε ,πίνουν ,κοιμούνται κάνουν μπάνιο, ξύνονται. Εσύ τους παρακολουθείς από το πρωί μέχρι και το βράδυ από τον καναπέ σου.

Γιατί το κάνουν αυτό;

Μα για να κερδίσουν το χρηματικό έπαθλο και…δημοσιότητα!
Δεν ξέρω κατά πόσο άνετος τύπος θα είσαι αν ξέρεις ότι ζεις στην ουσία μέσα σε ένα γυάλινο κουτί. Που και να ξύσεις τη μύτη σου σε βλέπει ένα Μεγάλο μέρος του πληθυσμού!

Και πόσο ισορροπημένος μπορείς να βγεις από εκεί όταν οι υπόλοιποι “έγκλειστοι” θέλουν να σε βγάλουν από τη μέση για να κερδίσουν το έπαθλο.

Χρησιμοποίησα τη λέξη “έγκλειστοι” και όχι “παίκτες” διότι δεν παίζουν ούτε συναγωνίζονται σε γνώσεις και δεξιότητες κάτι που ίσως έδινε άλλο βάθος στο εν λόγω ριάλιτι όπως το αποκαλούν.
Γιατί τάχα έχει σχέση με την πραγματικότητα!
Αλήθεια;
Υπάρχει πραγματικότητα στο να είσαι ολημερίς σε ένα διαμορφωμένο στούντιο να σε καταγράφουν 50+ κάμερες και συ να περιφέρεσαι από καναπέ σε κρεβάτι ,πισίνα και κουζίνα ;

Είναι κατάντια σαν τηλεθεατές να ασχολούμαστε με κάτι τόσο ρηχό. Αρχικά ίσως θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα κοινωνικό πείραμα αλλά κατέληξε να βλέπουμε τις ζωές κάποιων ανθρώπων από την κλειδαρότρυπα προς τέρψιν.

Και φυσικά ας μη γελιόμαστε.
Όσο πιο “διαφορετικοί” είναι οι “έγκλειστοι”,  όσο πιο βωμολόχοι, απρεπείς ,εριστικοί…τόσο πιο πολύ ανεβαίνει η τηλεθέαση.
Από την άλλη μεριά ,όσοι λαμβάνουν μέρος είναι ενήλικες αλλά ποιος θα προστατέψει τα ανήλικα παιδιά – τηλεθεατές που παρακολουθούν ;

Τι μηνύματα λαμβάνουν όταν η κεντρική ιδέα είναι : Γίνε “διαφορετικός”.
Γύρνα με τα σώβρακα, δείξε λίγο μπούτι και θα καταλήξεις διάσημος.

Κι αν είσαι ΚΑΙ τυχερός, θα φύγεις από το ριάλιτι με 100.000 παραπάνω στον τραπεζικό σου λογαριασμό!
Εγώ πάντως δια στόματος του μυθικού Αίαντα -στην Ιλιάδα του Ομήρου -θα αναφωνήσω:

ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ

Καλοπληρωμένη φτήνια στο Big Brother

Φανή Τερζόγλου η συγγραφέας των αιώνια έφηβων

Φανή Τερζόγλου η συγγραφέας των αιώνια έφηβων

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *