Ξέρετε να διαβάζετε πολύχρωμα;

Ξέρετε να διαβάζετε πολύχρωμα; 

Τι θα λέγατε να βάζατε λίγο «χρώμα» στη φωνή σας κάθε φορά που διαβάζετε κάτι; Πώς θα σας φαινόταν, για παράδειγμα, αν διαβάζατε με λυπημένο ύφος ή σαν ρομπότ μια πρόταση; Αν σας αρέσει η ιδέα, η Πολύχρωμη ανάγνωση θα γίνει το παιχνίδι σας!

Η Ρία Κορατζοπούλου είναι σίγουρα μια εκπαιδευτικός με έμπνευση. Δημιουργεί παιχνίδια για να κάνει το μάθημα της πιο διασκεδαστικό και τα καταφέρνει. Ίσως στο σημείο αυτό να υποθέσετε πως είναι νηπιαγωγός ή διδάσκει σε μικρές τάξεις, όμως όχι!
Είναι φιλόλογος και αυτές τις πρακτικές τις μεταφέρει στο Γυμνάσιο, ακόμα και στο Λύκειο. Ας τη γνωρίσουμε μέσα από την Πολύχρωμη Ανάγνωση, εκδ. Κίτρινο Πατίνι www.kitrinopatini.gr, το εκπαιδευτικό παιχνίδι που αγαπήθηκε από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του, αλλά και τις Μαθησιακές Δημιουργίες https://www.mathisiakesdimiourgies.gr/έναν διαδικτυακό τόπο που η ίδια δημιούργησε με σκοπό να μοιραστεί δικές της πρακτικές και με άλλους συναδέλφους της. Παράλληλα, λειτουργεί και σαν ηλεκτρονικό κατάστημα, που μπορείτε να βρείτε έτοιμες λύσεις για να μαθαίνουν τα παιδιά… παίζοντας!

Θα ήθελες να μας μιλήσεις λίγο για το πώς ξεκίνησαν όλα;

Όλα άρχισαν, όταν ξεκίνησα την εξειδίκευση μου στην ειδική αγωγή και ήρθα σε επαφή με καινοτόμες εκπαιδευτικές θεωρίες και προσεγγίσεις. Κυρίως όμως όταν έπιασα στα χέρια μου διάφορα υλικά χειροτεχνίας και μου ζητήθηκε να δημιουργήσω παιγνιώδεις δραστηριότητες και κατασκευές που μπορούν να αξιοποιηθούν στη μαθησιακή διαδικασία. Τότε ανοίχτηκε ένας ολόκληρος κόσμος μπροστά μου και άρχισα να δημιουργώ για να μαθαίνουν τα παιδιά με ένα διαφορετικό και διασκεδαστικό τρόπο.

Η εκπαίδευση ήταν από μικρή το όνειρό σου;

Η αλήθεια είναι ότι ήμουν ανάμεσα στα επαγγέλματα του γιατρού και του εκπαιδευτικού. Γενικότερα, είχα πάντα ως όνειρο να προσφέρω στον άνθρωπο. Βέβαια, γρήγορα με κέρδισε η ιδέα η προσφορά αυτή να έχει σχέση με τα παιδιά και έτσι επέλεξα να γίνω εκπαιδευτικός.

Τι σημαίνει για σένα Πολύχρωμη Ανάγνωση;

Πολύχρωμη Ανάγνωση για εμένα σημαίνει να διαβάζει ένα παιδί ελεύθερα, χωρίς να έχει το άγχος του ελέγχου της αναγνωστικής του ικανότητας. Πολύ περισσότερο σημαίνει να διαβάζει και ταυτόχρονα να χαίρεται, να μεταμορφώνεται, να καλλιεργεί τη φαντασία του και να αισθάνεται!

Πώς αποφάσισες να βάλεις την «Πολύχρωμη Ανάγνωση» σε ένα κουτί;

Ήθελα η Πολύχρωμη ανάγνωση να μην είναι ένα κλασικό βιβλίο, να μην είναι καν βιβλίο δηλαδή. Ήθελα να είναι κάτι διαφορετικό, όπως ακριβώς και το περιεχόμενο του, μια διαφορετική ανάγνωση. Γι΄ αυτό και τη βάλαμε σε ένα κουτί. Να το βλέπουν τα παιδιά και να σκέφτονται ότι θα παίξουν, ότι θα περάσουν καλά.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται;

Τυπικά απευθύνεται σε μαθητές α’,β’ και γ΄’ δημοτικού. Όμως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού ειδικά αν υπάρχουν αναγνωστικές δυσκολίες. Συνάδελφοι μου έχουν χρησιμοποιήσει με μεγάλη επιτυχία την Πολύχρωμη ανάγνωση και σε ενήλικες με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Πόσο εύκολο είναι να το χρησιμοποιήσει ένας γονιός ή ένας εκπαιδευτικός;

Ακολουθώντας τις σαφείς οδηγίες που αναγράφονται στην αντίστοιχη κάρτα του παιχνιδιού, είναι εύκολο ένας εκπαιδευτικός ή ένας γονιός να το χρησιμοποιήσει και να καθοδηγήσει τα παιδιά. Και φυσικά αν αφεθεί στη φαντασία του και την κρυμμένη παιδικότητά του θα πράγματα θα γίνουν ακόμη ευκολότερα.

Τι είναι το Φι και Φι και τι σχέση έχει με αυτό η Πολύχρωμη Ανάγνωση;

Το ΦΙ και ΦΙ είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας και καλλιέργειας της φαντασίας που ταξιδεύει στα σχολεία (νηπιαγωγεία και δημοτικά) το οποίο έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η συγγραφέας και εικονογράφος Λιάνα Δενεζάκη. Η Πολύχρωμη ανάγνωση αποτελεί μέρος αυτού του προγράμματος και μπορεί να επιλεγεί από τα σχολεία, ώστε να γίνει η αντίστοιχη παρουσίαση και να πραγματοποιηθούν δράσεις γεμάτες χρώμα και φαντασία σχετικά με αυτή.

Πώς προέκυψε η ιδέα του ιστότοπου «Μαθησιακές Δημιουργίες»;

Στα εννιά χρόνια της πορείας μου έχω δημιουργήσει πολλά εκπαιδευτικά παιχνίδια και κατασκευές για το δημοτικό και το γυμνάσιο (κυρίως στα θεωρητικά μαθήματα). Έτσι, σκέφτηκα ότι θα ήταν χρήσιμο να επικοινωνήσω τις ιδέες μου και σε άλλους εκπαιδευτικούς και σε όσους ασχολούνται με παιδιά. <<Οι Μαθησιακές Δημιουργίες>> μου δίνουν αυτή τη δυνατότητα και είμαι πολύ χαρούμενη για αυτό. Δημιουργήθηκαν με πολλή αγάπη και προσφέρουν εναλλακτικούς τρόπους μάθησης για τα παιδιά.

Σε ποιους απευθύνεται;

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς γενικής και ειδικής αγωγής, σε δασκάλους της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας, σε θεατροπαιδαγωγούς και φυσικά σε γονείς και σε όσους ασχολούνται με παιδιά.

Ξέρετε να διαβάζετε πολύχρωμα;

Πώς αντιμετωπίζουν τα παιδιά τις ιδέες σου;

Τα παιδιά ενθουσιάζονται, αποκτούν κίνητρα και αντιμετωπίζουν με ενδιαφέρον τη μαθησιακή διαδικασία. Κυρίως το διασκεδάζουν και χαίρονται που θα μάθουν μέσα από το παιχνίδι.

Έχει τύχει ποτέ τα παιδιά να αλλάζουν τους… κανόνες και να δημιουργούν τους δικούς τους με κάποιο από τα υλικά που χρησιμοποιείς;

Φυσικά… συνέχεια συμβαίνει αυτό. Και μάλιστα πολλές φορές φτάνουν το παιχνίδι σε άλλο επίπεδο, που δεν το είχα σκεφτεί καν. Η φαντασία των παιδιών δεν έχει όρια και δίνει άλλες προεκτάσεις και νόημα στο μάθημα. Άλλωστε τα περισσότερα παιχνίδια τα εμπνέομαι από τα ίδια τα παιδιά.

Τι σε ευχαριστεί περισσότερο στη δουλειά σου;

Η αλληλεπίδραση με τα παιδιά και το γεγονός ότι δεν υπάρχει τίποτα προβλέψιμο σε αυτή τη δουλειά. Κάνεις μια προετοιμασία, έχεις ένα πρόγραμμα αλλά τα παιδιά μπορούν πολύ εύκολα να τα ανατρέψουν όλα και να πρέπει να προσαρμόσεις όλη τη δουλειά σου στις νέες συνθήκες τη δεδομένη στιγμή. Είσαι πάντα σε ετοιμότητα, δε βαριέσαι ποτέ.

Αν έπρεπε να δώσεις μια συμβουλή στα παιδιά και τους συναδέλφους σου, ποια θα ήταν;

Θα συμβούλευα τα παιδιά να είναι ο εαυτός τους και να έχουν πάντα εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους. Στους συναδέλφους μου θα έλεγα να βρουν και πάλι τη χαμένη τους παιδικότητα και να αφεθούν σε αυτήν για να μπορέσουν να αφουγκραστούν καλύτερα τις ανάγκες των παιδιών. Αν ο δάσκαλος δε γίνει και ο ίδιος παιδί, δε θα μπορέσει να εμπνέεται από τα παιδιά αλλά ούτε να εμπνέει τα ίδια τα παιδιά.

Ξέρετε να διαβάζετε πολύχρωμα; 

Gogo Tsakoyani
Γωγώ Τσακογιάννη 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *