Ποιόν στηρίζει το ΕΝΑΚ στις δημοτικές εκλογές;

Ποιόν στηρίζει το ΕΝΑΚ στις δημοτικές εκλογές;

Ποιόν στηρίζει το ΕΝΑΚ στις δημοτικές εκλογές;

Ποια ανάγκη Δημήτρη Πανταζόπουλε δημιούργησε  το ΕΝΑΚ;

Τον Οκτώβρη του 2006 η «Δημοτική Αλλαγή» του Θεόδωρου Γεωργάκη χάνει τις εκλογές μετά από μια πετυχημένη 16ετία δημιουργίας και προσφοράς στην πόλη.
Εμείς, οι άνθρωποι της προσπαθήσαμε να βρούμε τα πατήματα μας και να δρομολογήσουμε τη συνέχεια μας.

Το ΕΝΑΚ ήταν η αυθόρμητη ενωτική απάντηση στο τσαμπουκά του ΠΑΣΟΚ, να επιβάλλει δια πυρός και σιδήρου τον εκλεκτό του με χρίσμα. 

Ήταν η εποχή που οι πολίτες περιφρόνησαν τα πάσης φύσεως χρίσματα και ζήτησαν να έχουν αυτοί τον πρώτο λόγο για το ποιος τους εκπροσωπεί.  Το ΕΝΑΚ  το δημιούργησαν ενεργοί πολίτες που ζουν, εργάζονται και προσφέρουν στην Ηλιούπολη.  Είναι πολίτες που είχαν εργασία και δεν έψαχναν μέσω του Δήμου. Έβαλαν απλά ένα στόχο: Μία Ηλιούπολη φιλική & φιλόξενη. Σύγχρονη & προσβάσιμη. Ανθρώπινη & διακριτή.

Τί κατάφερε το ΕΝΑΚ;

Μέσα και έξω από το Δημοτικό συμβούλιο, δίπλα στα κινήματα πολιτών, τις γειτονιές και τις πλατείες, πάντα με θέσεις, προτάσεις και σεβασμό στην κάθε άποψη.

Κέρδισε την αγάπη, την εκτίμηση και την αποδοχή του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας των πολιτών. 

Όπως έχω πει πήραμε πολύ αγάπη  και λιγότερες ψήφους.  Από το 2010 όμως μέχρι σήμερα η παρουσία του ΕΝΑΚ είναι καθοριστική, ισχυρή και μετρήσιμη.

Ποιος είναι ο μελλοντικός ρόλος του ΕΝΑΚ;

Η αυτόνομη πορεία του ΕΝΑΚ ολοκληρώθηκε στις εκλογές του 2014.  Οι άνθρωποι του όμως, οι απόψεις, οι εμπειρίες, οι γνώσεις και η θετική τους ενέργεια είναι χρήσιμες στην πόλη και στην επόμενη Δημοτική αρχή.

Επιθυμούμε να συμμετέχουμε στην μετεξέλιξη της Ηλιούπολης σε μια πόλη που μας αξίζει.

Με ποιο τρόπο;

Μέσα από μια δημοτική αρχή με καθαρές φωνές που θα ενώσει δυνάμεις και την κοινωνία της πόλης στην πράξη με μοναδικό στόχο μια Ηλιούπολη που θα υπηρετεί το δημότη, τις ανάγκες και το μέλλον  της πόλης.

Δηλαδή θα συνεργαστείτε ξανά με κάποια παράταξη;

Βεβαίως! Με τις δυνάμεις που θα έχουν αποκλειστικό στόχο την πόλη και όχι τις φιλοδοξίες και τα καπρίτσια τους.

Ακούμε συχνά δεν υπάρχουν ηγέτες. Πώς θα περιέγραφες ένα άξιο ηγέτη;

Ηγέτης είναι η προσωπικότητα εκείνη που την διακρίνει ισχυρή θέληση, τσαγανό, καθαρός λόγος, ξάστερη ματιά, εμπιστοσύνη στους ανθρώπους και τις δυνατότητές τους.  Ξέρει να μοιράζει μπάλα, δεν φοβάται να αντιπαρατεθεί, μπορεί και ενώνει διαφορετικές νοοτροπίες, απόψεις, προτάσεις και λογικές.  Ο ηγέτης πρέπει να εμπνέει και να καθοδηγεί, έχοντας πάντα μια μεγάλη αγκαλιά ανοικτή για όλους και αυτούς που τον πόνεσαν.

Ενόψει των Δημοτικών εκλογών 2023 τι περιμένει ο κόσμος; Τί επιλογές έχει ώστε να διαλέξει το καλύτερο για την Ηλιούπολη ;

Υπάρχουν τρία (3) ιδεολογικά αυτοδιοικητικά μοντέλα, 9 υποψήφιοι Δήμαρχοι.  Γιατί;
Η Ηλιούπολη έχει ανάγκη σήμερα οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης να δουν τη μεγάλη εικόνα:
Ενωτικές πρωτοβουλίες που φέρνουν κοντά διαφορετικά ρεύματα σε προγραμματικούς στόχους κοινούς όπως μια πόλη:

  • Φιλική και φιλόξενη
  • Σύγχρονη και προσβάσιμη
  • Ανθρώπινη και διακριτή

Συνομολογούν, οφείλουν να δεσμεύονται δημόσια με ενιαία πολιτική συμπεριφορά και δράση και δεσμεύσεις .

Αντιθέτως βλέπουμε να κυριαρχούν προσωπικές αντιπαραθέσεις, προσωπικές διαδρομές, εσωπαραταξιακές κόντρες,

υπέρμετρες φιλοδοξίες, με αποτέλεσμα κατακερματισμός δυνάμεων και ελπίδας. Η Ηλιούπολη δεν μπορεί να περιμένει.

Συνεργάστηκες με τον δήμαρχο Χατζηδάκη πες μας τη γνώμη σου γι αυτόν.

Ο Δήμαρχος είναι εξαιρετικά ευφυής και οργανωτικός, εργάζεται πολλές ώρες, (τις περισσότερες με θέματα που δεν έπρεπε να ασχολείται), έχει την ικανότητα να κάνει πολλά πράγματα μαζί. Είναι συγκεντρωτικός, λιγόλογος, δείχνει κάποιες φορές απόμακρος.  Δεν μοιράζεται τις σκέψεις του, έχει προσήλωση στους στόχους του.

Υπάρχει η άποψη πως ο Χατζηδάκης ενώ δεν είναι κοινωνικά λαμπερός εν τούτοις είναι παρασκηνιακά η πρώτη δύναμη.

Δεν επιλέγει την πλατιά, ανοικτή επικοινωνία, προτιμά μικρότερους κύκλους για να επικοινωνήσει τις σκέψεις και τους στόχους του. Ξέρει καλά το εκλογικό παιχνίδι και να παίρνει πάντα αυτό που θέλει.

«ΗλιούπΟλοι μαζί – ΕΝΑΚ»  θα δούμε να αλλάζει όνομα;

Καταρχήν είναι χρήσιμο να θυμηθούμε ότι το 2019 το ΕΝΑΚ δεν πήγε στον Χατζηδάκη, αλλά είμαστε συνιδρυτές αυτής της παράταξης.

Το όνομα ήρθε να ολοκληρώσει αυτό το συνεταιρικό, συνεργατικό, αυτοδιοικητικό σχήμα.

Μέσα στην 4ετία ένας μεγάλος αριθμός Δημοτικών Συμβούλων από τον Βαλασόπουλο, τον Κοκοτίνη, τους Συνεργούς και από τον Τάσο Ευσταθίου προσχώρησαν στην Δημοτική αρχή.

Ο Δήμαρχος πιστεύει σήμερα πως χρειάζεται ένα άλλο όνομα να ενώσει όλο αυτό το αυτοδιοικητικό δυναμικό.

Εμείς απλά πιστεύουμε ότι δεν είναι το όνομα που θα μας ενοποιήσει, αλλά οι προγραμματικές μας δεσμεύσεις,

να συνομολογήσουμε κοινή πορεία, με ενιαία πολιτική συμπεριφορά και στάση προς τους πολίτες και το μέλλον της πόλης. Να αποδείξουμε στην πράξη ότι δεν μας ενώνει η εξουσία αλλά οι ανάγκες της πόλης.

Ο Βασίλης Βαλασόπουλος «Πρώτα η Ηλιούπολη» γιατί έχασε το 2019;

Ο Βαλασόπουλος ήταν ισχυρή φυσιογνωμία με γνώσεις της πολιτικής, με εμπειρίες και υπηρέτησε σε σημαντικές θέσεις ευθύνης. Ο Βαλασόπουλος έχασε από τον Βαλασόπουλο.

Τον Χατζηδάκη το 2019 τον εξέλεξε το παρασκήνιο;

Κάθε άλλο. Η εκλογή του Γιώργου Χατζηδάκη έγινε όταν το ΕΝΑΚ αποφάσισε να συμπορευτεί μαζί του και να είναι συνιδρυτής της παράταξης. 

Το ΕΝΑΚ ήταν ο καταλύτης, όπου ώθησε διαφορετικές δυνάμεις Σεφτελής, Γεωργάκης, αριστεροί ενεργοί πολίτες να δημιουργήσουν το τσουνάμι της αλλαγής κόντρα στους αριθμούς.

Δημήτρη πόσο επηρεάζει την επιλογή των ψηφοφόρων η «θεατράλε» παρουσία των υποψήφιων δημάρχων;

Η ίδια η ζωή επιβεβαιώνει ότι η επιλογή των ψηφοφόρων επηρεάζεται και από την «θεατράλε» παρουσία ενός υποψηφίου Δημάρχου.
Κατά την άποψή μου ο δήμαρχος πρέπει να είναι ανοικτός αλλά και σοβαρός, επικοινωνιακός αλλά και απλός, δυναμικός αλλά και προσφιλής.
Μου θύμισες μια προσωπική εμπειρία.  Το 2010 που ήμουν υποψήφιος δήμαρχος ζήτησα από ένα καλό φίλο που με βοηθούσε επικοινωνιακά -χωρίς αμοιβή- να μου υποδείξει τι κάνω λάθος.
Μου λέει: Δημήτρη όταν μιλάς με τους ανθρώπους τους κερδίζεις, όταν όμως περπατάς στο δρόμο, βάζεις το κεφάλι κάτω και δεν κοιτάς δίπλα σου.  Σου μιλάνε οι άνθρωποι και εσύ δεν ανταποκρίνεσαι.

Κατάλαβα πόσο είχε δίκιο και του απάντησα:

Όταν ήμουν 15 χρονών, ο πατέρας μου με δίδαξε πως θα περπατώ στο δρόμο χωρίς να με βλέπουν.  Ο πατέρας μου ήθελε να με προστατεύσει γιατί ήμουν ο γιός του Διονύση του Κομμουνιστή.

Πως μπορεί Γωγώ ένας άνθρωπος που μεγάλωσε έτσι να μετατραπεί σε έναν «θεατράλε» πολιτικό;

Για την ιστορία όμως να σου πω ότι σε κάθε περίπτωση δεν με εκφράζει κάτι τέτοιο.

Γνωρίζεις την ομάδα Οι Ηλιουπολίτισσες για την οποία είμαι περήφανη. Πώς βλέπεις το δημιούργημά μου;

Με εντυπωσίασε η πορεία που έχουν οι «Οι Ηλιουπολίτισες».  Ο αυθορμητισμός, η τόλμη, η συμμετοχή, η θετική αύρα και η αμεσότητα που δημιουργήσατε, άνοιξε μια όαση αισιοδοξίας και θετικής ενέργειας για τις γυναίκες και όχι μόνο.

Η προσπάθεια σας θα μπορούσε να αποτελέσει την αφορμή για μια εναλλακτική, πρωτοποριακή πολιτιστική παρέμβαση στη πόλη.

Είμαι βέβαιος ότι οι Ηλιουπολίτισες  θα έχουν δυναμικό μέλλον και θα εντυπωσιάζουν με τη τόλμη και τη φαντασία τους.

Γυναίκες !!!

Η σύγχρονη γυναίκα του 21ου αιώνα είναι ένα δυναμικό πλάσμα που δημιουργεί και καθορίζει την πορεία της ανθρώπινης ζωής.  Έχει όλους τους ρόλους, τους κατέκτησε με την επιμονή, την υπομονή και την εργατικότητά της.

Είναι δημιουργός και παιδαγωγός της ανθρώπινης ζωής, την ίδια στιγμή είναι επιτυχημένη εργαζόμενη, επαγγελματίας και επιστήμονας και παράλληλα σύντροφος γλυκιά και αισθησιακή. Μπορεί να είναι δασκάλα, πιλότος, ταξιτζής, δήμαρχος ή πρωθυπουργός. Εκπέμπει ομορφιά, επιθυμία, προκαλεί πόθο και απογειώνει τον έρωτα. Δεν μπορώ χωρίς αυτήν. Να σου βάλω κι εγώ το θέμα «Άντρας»;!

«Άντρας» αυτός που δεν φοβάται τη γυναίκα και γίνεται ανταγωνιστικός ή με συνοπτικές διαδικασίες προσπαθεί να της επιβληθεί. Η πατριαρχία δεν ξεπερνιέται εύκολα. Αυτό είναι μεγάλη συζήτηση αλλά αγαπώ άντρες.

«Ανεξίτηλα Χνάρια» μίλησέ μας για το βιβλίο σου.

Το βιβλίο αποτελεί μια συνοπτική ιστορική καταγραφή της αυτοδιοικητικής πορείας της Ηλιούπολης, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, με έμφαση στην τελευταία 25ετία.

Παράλληλα είναι ένα προσωπικό βιωματικό οδοιπορικό που περιγράφει γεγονότα, εμπειρίες και βιώματα από την συμμετοχή μου από το 1998 ως σήμερα.

Το β’μέρος του βιβλίου περιλαμβάνει αυθεντικά ντοκουμέντα της εποχής που περιγράφει.

 Τα έγραψες όλα;

Όταν μπήκε η ιδέα να αποτυπώσω στο χαρτί βιώματα και εμπειρίες, επιχείρησα να τα καταγράψω όλα.  Πιστεύω ότι έγραψα αρκετά.  Η αλήθεια είναι πως δεν κατάφερα να τα γράψω όλα.

Η σκέψη ότι είναι ακόμη νωρίς, δεν είμαστε ώριμοι να τα ακούσουμε όλα κυριάρχησε.  Ίσως να είναι η αφορμή για ένα επόμενο βιβλίο.  Ποιος ξέρει;

Ετοιμάζεις και νέο πόνημα. Αφορά ιστορικό οδοιπορικό μιας ιδιαίτερης περιόδου και γνωρίζεις πόσο μου κεντρίζει το ενδιαφέρον η εποχή που αναφέρεσαι. Πότε θα το έχουμε;

Η δεύτερη συγγραφική μου απόπειρα, είναι ένα ιστορικό οδοιπορικό στη πορεία του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου (Δ.Σ.Π.) την μαρτυρική περίοδο 1946-1949.

Το βιβλίο περιγράφει τις βιωματικές εμπειρίες του πατέρα μου Διονύση μέχρι τη σύλληψή του το 1949.

Θα σου πρότεινα να συμμετέχεις στην παρουσίαση του οδοιπορικού, των μαρτυριών και της θυσίας του Δ.Σ.Π.

Το βιβλίο θα βρίσκεται στο τυπογραφείο στα τέλη του καλοκαιριού.

Δημήτρη σε ευχαριστώ! Με μεγάλη χαρά αποδέχομαι την τιμή της συμμετοχής στην παρουσίαση.

Ποιόν στηρίζει το ΕΝΑΚ στις δημοτικές εκλογές;

Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών τι αντίκτυπο θα έχει στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου;

Ίσως είναι η πρώτη φορά που το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των δημοτικών  και θα επαναδιατάξει τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις στην πόλη.


«Κλείνοντας»  θέλω να μου πεις ποιον τελικά θα στηρίξει το ΕΝΑΚ στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές;

Γωγώ όπως είπα στο ξεκίνημα της κουβέντας μας ο Γιώργος Χατζηδάκης προετοιμάζει το νέο σχήμα

που θα συμπεριλάβει όλους τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης που έφυγαν από πολλές αυτοδιοικητικές παρατάξεις της πόλης όλων των αποχρώσεων για να συνεργαστούν από κοινού.

Όπως αντιλαμβάνεσαι ο Δήμαρχος έχει ένα δύσκολο εγχείρημα να υλοποιήσει.

Το ΕΝΑΚ πολύ σύντομα θα εκφράσει τις απόψεις του και την στάση του δημόσια όπως έκανε πάντα από την ημέρα της ίδρυσής του, με καθαρό και δημόσιο λόγο.

Δημήτρη Πανταζόπουλε ευχαριστώ για την συζήτηση κι εύχομαι καλή επιτυχία στο ΕΝΑΚ στους αγώνες και τις προσδοκίες σας.

Ποιόν στηρίζει το ΕΝΑΚ στις δημοτικές εκλογές;

Gogo Tsakoyani

Γωγώ Τσακογιάννη 

One thought on “Ποιόν στηρίζει το ΕΝΑΚ στις δημοτικές εκλογές;

  1. Pingback: Παιδικά τραύματα κι ο φόβος της εγκατάλειψης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *